Românii cu pensii mai mici după recalcularea din septembrie. Câți bani vor primi de fapt, sumele confirmate de Casa de Pensii
Recent, Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a adus clarificări importante referitoare la procesul de recalculare a pensiilor, un subiect de mare interes pentru pensionarii din România. Informațiile furnizate vin să adreseze îngrijorările legate de posibilitatea scăderii veniturilor pensionarilor în urma recalculării.
În centrul discuției se află un principiu de bază al sistemului public de pensii: indiferent de rezultatul recalculării, pensionarii vor primi pensia cea mai avantajoasă pentru ei. Asta înseamnă că, chiar dacă noile calcule ar sugera o pensie mai mică decât cea actuală, pensionarii nu vor suferi o scădere a venitului lor. „Nicio pensie nu va scădea”, a subliniat Baciu, reasigurând astfel pensionarii că recalcularea nu va aduce prejudicii financiare.
”Este foarte important să spunem lucrul acesta, pentru că dacă din calcul rezultă o sumă mai mică decât valoarea care există în momentul de față în plată, există un principiu care a fost tot timpul valabil în sistemul public de pensii: pensionarul va rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată.
Vorbim despre persoanele care au realizat un stagiu mic de cotizare, pentru să sistemul public de pensii spune foarte clar pentru a fi eligibil pentru un tip de pensie din sistemul public trebuie să îndeplinești cumulativ două condiții”, a declarat Daniel Baciu la Antena 3.
Totul pleacă de la stagiul de cotizare la pensie
Recalcularea vizează, în special, persoanele cu un stagiu mic de cotizare. Conform lui Baciu, pentru a fi eligibil pentru un anumit tip de pensie din sistemul public, trebuie îndeplinite cumulativ două condiții: vârsta de pensionare și stagiul minim de cotizare. Persoanele care nu ating un stagiu de cotizare de 25 de ani se află sub pragul considerat mediu, ceea ce înseamnă că acestea nu vor primi puncte de stabilitate suplimentare, esențiale pentru creșterea pensiei.
„Este vorba despre vârsta de pensionare și stagiul minim de cotizare. Cei care se află în această zonă a stagiului minim de cotizare, practic ei se află sub acel procent de 25% pe care noi l-am considerat că este un stagiu mediu de cotizare.
Cine se află sub acest stagiu de 25 de ani ca stagiu de cotizare practic nu mai primește acele puncte de stabilitate. Ei sunt cei care nu reuşesc să acumuleze acele puncte suplimentare pentru a putea să le crească pensia”, a mai spus şeful Casei de pensii.
Pe lângă clarificările privind recalcularea, s-a menționat și impozitarea progresivă a pensiilor care depășesc 2.000 de lei. Există trei praguri de impozitare: 10% pentru pensiile între 2.000 de lei și câștigul salarial mediu net (4.733 de lei pentru 2024), 15% pentru suma dintre câștigul salarial mediu net și brut (7.567 de lei pentru 2024), și 20% pentru ce depășește câștigul salarial mediu brut.
Ce trebuie să știe pensionarii din România
În lumina acestor informații, pensionarii români pot respira ușurați știind că pensiile lor nu vor suferi în urma procesului de recalculare. Prin menținerea principiului pensiei avantajoase și clarificarea criteriilor de eligibilitate, CNPP își propune să asigure un venit stabil pentru toți pensionarii. Totodată, structura impozitării progresive a fost concepută pentru a echilibra sistemul fiscal, afectând doar pensiile mari, în timp ce protejează veniturile mai mici ale pensionarilor.