02 oct. 2024 | 08:30

Românii care vor plăti doar 25 de lei în plus la factura de curent după eliminarea plafonării tarifelor. Totul pleacă de la consumul actual

ACTUALITATE
Românii care vor plăti doar 25 de lei în plus la factura de curent după eliminarea plafonării tarifelor. Totul pleacă de la consumul actual

Începând din aprilie 2025, românii vor resimți majorări ale facturilor la energie electrică odată cu eliminarea plafonării prețurilor. Potrivit președintelui Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), Laurențiu Urluescu, micii consumatori vor fi cei mai afectați, însă cei cu un consum redus, de sub 100 kWh pe lună, vor plăti în medie doar 25 de lei în plus la factura lunară de curent.

Ce înseamnă eliminarea plafonării tarifelor?

Schema de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, implementată de stat pentru a proteja consumatorii de fluctuațiile majore ale pieței energetice, va lua sfârșit la 1 aprilie 2025. Aceasta înseamnă că toți consumatorii casnici vor trece la prețuri stabilite de piața liberă, fără intervenția directă a statului.

Micii consumatori, cei care folosesc sub 100 kWh lunar, beneficiază în prezent de un tarif plafonat de 0,68 lei/kWh, care este considerat nesustenabil pe termen lung de către furnizorii de energie. După ridicarea acestei plafonări, costul pentru acești consumatori va crește cu aproximativ 25 de lei pe lună, potrivit estimărilor.

Cine va resimți cele mai mari creșteri?

Deși micii consumatori vor fi afectați de această creștere relativ mică, impactul cel mai mare va fi resimțit de consumatorii cu un consum mai ridicat de energie. Potrivit unor estimări anterioare, creșterea prețurilor pentru consumatorii cu un consum mediu sau ridicat poate ajunge la 75% sau chiar 100% peste tarifele actuale.

Dumitru Chisîliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, avertiza recent că prețurile la energie electrică după perioada de plafonare ar putea fi cu 100-120% mai mari decât tarifele anterioare plafonării, ceea ce ar însemna costuri semnificativ mai mari pentru gospodăriile cu un consum ridicat.

Ajutorul pentru consumatorii vulnerabili

Autoritățile au recunoscut necesitatea protejării consumatorilor vulnerabili în această perioadă de tranziție și încearcă să dezvolte măsuri care să ofere suport financiar direct celor care au nevoie. Totuși, nu toți consumatorii vor fi eligibili pentru acest sprijin, ci doar cei care se încadrează în categoria consumatorilor vulnerabili, adică persoanele cu venituri mici și care se confruntă cu dificultăți în achitarea facturilor la energie.

Costuri suplimentare începând din 2026

Pe lângă aceste creșteri de prețuri, din 2026, românii vor trebui să suporte și costul certificatelor de carbon în factura de gaze naturale. Aceasta este o obligație impusă la nivel european, care va adăuga o presiune suplimentară asupra bugetului gospodăriilor, în special pentru cei care folosesc gaze naturale pentru încălzire.

Eliminarea plafonării prețurilor la energie electrică va avea un impact inevitabil asupra facturilor tuturor românilor. Cei cu un consum redus de energie vor plăti în medie 25 de lei în plus la factura lunară, însă consumatorii cu un consum ridicat vor resimți o creștere mult mai mare. Pe termen lung, este esențial ca sprijinul guvernamental să fie bine direcționat către consumatorii vulnerabili, pentru a minimiza impactul asupra celor care se află deja în dificultate financiară

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele