14 aug. 2024 | 11:06

Românii aleg destinații populare pentru minivacanța de Sfânta Maria

ACTUALITATE
Românii aleg destinații populare pentru minivacanța de Sfânta Maria
Românii pleacă în minivacanța de Sfânta Maria în Italia, Grecia, Marea Britanie, Franța și România

Cu ocazia minivacanței de Sfânta Maria, românii se îndreaptă spre destinații populare de city-break și concedii în Europa.

Conform datelor furnizate de agenția de turism online Vola.ro, cele mai căutate destinații pentru această perioadă sunt Italia, Grecia, Marea Britanie, Franța și România, acestea fiind țările unde s-au făcut cele mai multe rezervări de zboruri.

Prețuri mai mici la biletele de avion în august 2024

O tendință interesantă observată în acest an este scăderea prețului mediu al biletelor de avion în luna august. Cu un preț mediu de 167 de euro, biletele sunt cu 10% mai ieftine față de aceeași perioadă a anului trecut, când prețul mediu era de 185 de euro. Totodată, șederea medie la destinație pentru cei care călătoresc între 15 și 18 august este de 3,49 zile. Deși august este luna tradițională de concedii în Europa, românii caută și destinații mai puțin aglomerate, precum Varșovia, Amsterdam, Munchen și Budapesta.

În această minivacanță, 88% dintre zborurile înregistrate pe platforma Vola.ro au plecare din România, majoritatea fiind operate de pe Aeroportul Henri Coandă (Otopeni). Destinațiile preferate includ Londra, Paris, Milano, Atena și Napoli, orașe care acoperă o mare parte din cererea de city-break-uri din partea românilor. Londra, de exemplu, reprezintă 7,25% din totalul zborurilor, urmată de Paris cu 6,52% și Milano cu 5,8%.

Pentru cei care doresc să călătorească în această perioadă, există și alternative la prețuri variabile, în funcție de compania aeriană aleasă. Prețurile variază de la 115 euro la Ryanair până la 457 euro la Turkish Airlines. Cel mai ieftin bilet cu plecare din România a fost pe ruta București – Milano, la 83 de euro, în timp ce cel mai scump a fost de 810 euro, pe ruta București – Billund.

Destinații alternative și bagaje suplimentare

Pentru cei care caută destinații mai puțin populare, orașe precum Varșovia, Amsterdam și Munchen reprezintă opțiuni viabile. În ceea ce privește bagajele, turiștii adaugă frecvent bagaje de mână la rezervarea biletului, costul mediu fiind de 32 de euro, în timp ce un bagaj de cală costă, în medie, 92 de euro.

Aceste costuri suplimentare sunt de asemenea influențate de perioada aglomerată a minivacanței de Sfânta Maria.

Sfânta Maria, sărbătorită pe 15 august, este una dintre cele mai importante sărbători religioase din calendarul creștin ortodox și catolic, cunoscută sub numele de Adormirea Maicii Domnului. Această zi marchează momentul în care Fecioara Maria, mama lui Iisus Hristos, a fost ridicată la ceruri, trup și suflet, conform tradiției. În România, sărbătoarea este celebrată prin participarea la slujbe religioase, procesiuni și pelerinaje la mănăstiri și biserici importante.

De asemenea, ziua de 15 august este considerată și un prilej de reunire a familiei, iar multe persoane își sărbătoresc onomastica, numele Maria fiind unul dintre cele mai frecvente în România. Această zi are, de asemenea, o semnificație specială pentru marinari, fiind considerată protectoarea acestora.