România, viitorul motor al economiei în Europa? Investitorii străini manifestă un interes uriaș pentru țara noastră
România este percepută la Londra ca viitorul „tigru” al Europei, cu un apetit de investiții străine senzațional.
Perspective și comentarii ale experților
Potrivit concluziilor conferinței ZF Top Tranzacții 2024, evenimentul, organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu EY România, ROCA Investments, RTPR, JW Marriott Bucharest și BPT, s-a evidențiat atractivitatea țării noastre pentru investitori.
„Apetitul investitorilor străini pentru România este senzațional. România are o stabilitate mare în regiune și este văzută ca următorul tigru, în timp ce alte țări stagnează. România este un loc bun în care să pui banii. În doi-trei ani trebuie să ne echilibrăm, să avem un plan coerent și cred că vom avea tranzacții mari“, a declarat Mihai Marcu, președinte și CEO al Medlife.
Mihai Păduroiu, CEO al diviziei Office din cadrul One United Properties, a subliniat și el apetitul mare al investitorilor străini pentru România.
„La ultimul eveniment Capital Market Days pe care l-am organizat am avut peste 300 de invitați, aproape o sută au fost din străinătate. Majoritatea investitorilor noi care au venit au fost din Europa de Vest, ceea ce a arătat iarăși un apetit fantastic pentru România. Acest lucru ar trebui capitalizat la maximum“.
Performanțele României în piața de M&A
Anul 2023 a fost unul excelent pentru activitatea de fuziuni și achiziții (M&A) din România, cu 241 de tranzacții parafate. Potrivit Iuliei Bratu, partener și head of lead advisory în cadrul EY România, aproximativ 30% din aceste tranzacții au valoarea comunicată, iar restul sunt estimate. „Estimarea EY pentru valoarea pieței totale o plasează în intervalul 6-7 miliarde de euro, circa 6,5 miliarde de euro fiind estimarea pentru sfârșitul anului 2023“, a detaliat ea.
România ocupă locul doi la nivel regional pentru al treilea an consecutiv, depășind Cehia și fiind foarte aproape de Polonia în ceea ce privește volumul tranzacțiilor. „Vorbeam de 246 față de 253 de tranzacții, suntem pe locul al doilea, foarte – foarte aproape de Polonia“, a precizat reprezentanta EY.
Investitorii străini continuă să vadă România ca pe o destinație atractivă pentru investiții, cu potențial de creștere rapidă și oportunități semnificative. Cu stabilitatea economică și planuri coerente de dezvoltare, România este pregătită să atragă și să capitalizeze la maximum acest interes crescut, consolidându-și poziția pe piața europeană de M&A.