08 oct. 2024 | 19:02

România, tot mai aproape de Spațiul Schengen. Apelul țării noastre la JAI pentru ridicarea controalelor terestre

ACTUALITATE
România, tot mai aproape de Spațiul Schengen. Apelul țării noastre la JAI pentru ridicarea controalelor terestre

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a transmis un mesaj ferm în favoarea includerii României și Bulgariei în spațiul Schengen, în cadrul unei ședințe plenare a Parlamentului European.

Luni, Johansson a anunțat că va solicita oficial ridicarea controalelor la frontierele terestre ale celor două țări până la finalul anului, în cadrul întâlnirii Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), ce va avea loc joi, la Luxemburg.

În timpul unei dezbateri la Strasbourg, pe tema reinstaurării controalelor de frontieră de către anumite state din Schengen și impactul acestora asupra libertății de mișcare, comisarul european a subliniat importanța regiunii fără granițe interne.

Extinderea Schengen pentru a include România și Bulgaria rămâne o prioritate

„Schengen este cea mai mare zonă de liberă circulație din lume, cuprinzând 450 de milioane de persoane din 29 de state. Aproximativ 30% din locuitorii Europei trăiesc în apropierea unei frontiere, iar 50 de milioane se află direct la granițele interne. Schengen nu este doar un pilon al prosperității noastre, ci și o parte fundamentală a identității europene”, a spus Johansson, conform surselor citate.

Ea a subliniat că reintroducerea controalelor la granițele interne ar trebui să fie o măsură temporară și rară. Johansson a adăugat că extinderea Schengen pentru a include România și Bulgaria rămâne o prioritate pe care a susținut-o pe parcursul mandatului său.

„Am fost extrem de mândră de activitatea mea. Am primit Croația în Schengen, și am luptat din greu pentru aderarea Bulgariei și României. Beneficiile pentru oameni sunt imense – fără controale la pașapoarte, fără cozi. Aceasta este adevărata Europă”, a subliniat ea.

Johansson a împărtășit și o experiență personală, relatând cum o prietenă din România i-a povestit cât de încântați sunt copiii să nu mai aibă nevoie de pașapoarte în aeroporturi, oferind un exemplu concret al impactului Schengen asupra vieții cotidiene.

Comisarul a subliniat că ambele țări au îndeplinit toate cerințele pentru aderarea la Schengen.

„Mesajul meu pentru miniștrii la Consiliul JAI va fi clar: faceți pasul final. Ridicați controalele la frontierele terestre până la sfârșitul anului. România și Bulgaria merită acest lucru. E timpul”, a conchis ea.

Consiliul Justiție și Afaceri Interne va avea loc joi, iar subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen, deși amânat de mai multe ori, va fi din nou pe agenda discuțiilor, având în vedere progresele importante realizate de cele două țări.