Rivalul ChatGPT, de la Amazon: Ce este proiectul „Metis”

de: Ozana Mazilu
16 07. 2024

Amazon.com a intrat în centrul atenției în urma unui raport care dezvăluie planurile companiei de a dezvolta un nou chatbot AI, denumit „Metis”, ce va concura cu popularul ChatGPT.

Ce este „Metis”

CEO-ul Amazon, Andy Jassy, supraveghează personal proiectul „Metis”, un semn al importanței pe care gigantul tehnologic o atribuie acestui demers. Potrivit unor surse confidențiale citate de Business Insider, Metis va depăși capabilitățile modelului de fundație Titan al Amazon, oferind funcții avansate precum sugestii personalizate, partajarea de link-uri către surse și răspunsuri bazate pe imagini.

Astfel, se estimează că Metis va putea crea itinerarii detaliate și alte planuri complexe, funcționând ca un agent AI versatil. Raportul indică faptul că proiectul este deja într-un stadiu avansat și ar putea fi lansat până în septembrie. Rămâne de văzut dacă gigantul se ține de cuvânt.

Mai exact, Andy Jassy a subliniat recent că inteligența artificială reprezintă următorul motor major de creștere pentru Amazon. În concordanță cu această viziune, compania a lansat anterior chatbot-ul generativ „Q”, destinat scrierii și reparării codului.

Amazon are ambiții mari

Așadar, recent, analiștii de la Bank of America Securities și-au reiterat ratingul de „cumpărare” pentru acțiunile Amazon, încurajând investitorii să își mențină încrederea în companie. Acestă recomandare vine în contextul raportului care sugerează că Amazon intenționează să lanseze o versiune plătită a asistentului vocal Alexa, capabilă să gestioneze sarcini avansate, cum ar fi comandarea de la Uber Eats și redactarea e-mailurilor cu o singură solicitare. Se preconizează că această inițiativă ar putea adăuga până la 600 de milioane de dolari veniturilor anuale ale Amazon.

În plus, săptămâna trecută, Amazon a anunțat o investiție semnificativă în Germania, unde intenționează să aloce 10 miliarde de euro și să creeze aproximativ 4.000 de locuri de muncă.

Deși acțiunile Amazon au scăzut ușor cu aproximativ 1% în momentul scrierii, reflectând o evaluare prudentă a investitorilor cu privire la poziția companiei în cursa AI, ele rămân totuși cu 25% mai mari față de minimul anului. Amazon își va raporta rezultatele financiare pentru al doilea trimestru peste aproximativ o lună, cu așteptări de câștiguri de 1,02 USD pe acțiune, în creștere față de 63 de cenți pe acțiune în aceeași perioadă a anului trec