14 mai 2024 | 13:48

Riscul ascuns din mașina ta: Avertismentul oamenilor de știință

ACTUALITATE
Riscul ascuns din mașina ta: Avertismentul oamenilor de știință

Când pornim la drum cu mașina, s-ar putea să nu ne gândim la șansele unui accident sau la alte riscuri, inclusiv la materialele potențial periculoase pe care cercetătorii le-au găsit în 99% din cabinele testate în vehicule fabricate în SUA începând cu anul 2015.

Pericolul ascuns

Aceste materiale sunt montate, de regulă, pentru a îndeplini standardele de siguranță împotriva focului, dar includerea lor la mașini ar putea cauza mai mult rău decât bine.

„Cercetările noastre au descoperit că materialele interioare eliberează substanțe chimice nocive în aerul cabinei mașinilor noastre”, a declarat cercetătoarea în domeniul mediului Rebecca Hoehn de la Universitatea Duke.

„Având în vedere că șoferul obișnuit petrece aproximativ o oră în mașină în fiecare zi, aceasta este o problemă semnificativă de sănătate publică”, a mai spus ea.

Ce au găsit în aerul din mașini

În aerul a 99% din cele 101 de mașini analizate, cercetătorii au găsit tris (1-cloro-izopropil) fosfat, sau TCIPP. Această substanță este folosită și în mobilier și textile, și este în prezent investigată pentru posibile legături cu cancerul.

În cazul majorității vehiculelor, s-au găsit și tris (1,3-dicloro-2-propil) fosfat, sau TDCIPP, și tris (2-cloroetil) fosfat sau TCEP. Studiile au arătat că aceste materiale pot cauza cancer, precum și alte daune sistemelor neurologice și reproductive.

Se pare că mai multe dintre aceste substanțe potențial dăunătoare se scurg din scaunele auto și alte accesorii pe vreme caldă. Conform cercetătorilor, concentrațiile au fost de 2-5 ori mai mari în vara față de iarnă.

„Este îngrijorător în special pentru șoferii care conduc ore bune, precum și pentru pasagerii copii, care respiră mai mult aer pe kilogram decât adulții,” spune Hoehn.

În ceea ce privește cât de periculoase sunt concentrațiile acestor substanțe chimice în aer, răspunsul simplu este că încă nu știm.

Cu toate acestea, având în vedere întrebările legate de siguranță în jurul acestor materiale, este probabil mai bine dacă acestea nu ar fi prezente deloc.

Ofițerul de Sănătate și Siguranță Patrick Morrison de la Asociația Internațională a Pompierilor este de părere că aceste substanțe fac incendiile mai toxice.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele