23 sept. 2024 | 14:27

Revine vara în România. Un val de aer cald traversează țara noastră. Zonele în care maximele ajung și la 32 de grade Celsius

ACTUALITATE
Revine vara în România. Un val de aer cald traversează țara noastră. Zonele în care maximele ajung și la 32 de grade Celsius

Finalul lunii septembrie aduce temperaturi deosebit de calde pentru această perioadă a anului, în majoritatea regiunilor. Meteorologii au anunțat că vremea se încălzește din nou și că vom avea de-a face cu temperaturi specifice verii. Maximele ajung la peste 30 de grade Celsius, în anumite regiuni ale țării.

Vremea se încălzește din nou

După un început de toamnă marcat de instabilitate atmosferică și inundații, finalul lunii septembrie aduce un val de căldură. Temperaturile vor fi mai mari decât cele normale pentru această perioadă a anului, iar în unele zone vom avea de-a face cu valori termice specifice verii, anunță specialiștii ANM.

Săptămâna aceasta, temperaturile cresc în majoritatea regiunilor, cu mici variații de la o zi la alta. Maximele înregistrate pe timpul zilei vor fi cuprinse între 23 și 32 de grade Celsius, datorită unui val de aer cald care traversează țara noastră. Cel mai cald va fi în sudul țării, în timp ce în jumătatea de vest sunt așteptate precipitații.

Vezi și: Africa de Sud, sub nămeți de doi metri. Fenomenul rar a produs haos și a blocat zeci de drumuri. O femeie a murit din cauza hipotermiei

”Trecem de la un regim termic apropiat de normal la o vreme mai caldă, de vară (…) Așteptăm temperaturi undeva spre 30 de grade. Regimul termic este unul specific verii. Noi vom avea săptămâna viitoare temperaturi până la 31, 33 de grade în partea de sud, pe tot parcursul săptămânii. O vreme frumoasă și în Capitală, 26 de grade, atât azi, cât și duminică. Vânt moderat astăzi, rafale până la 30 km/oră, în partea de sud-est mai bate vântul, dar nu cu viteze mari”, a explicat sâmbătă, meteorologul Mihai Huștiu, într-o intervenție la Digi24.

Vezi și: Pericolul nu a trecut. Când va ajunge în România viitura care a inundat Budapesta. Autoritățile sunt în alertă

Cum va fi vremea în luna octombrie

După finalul de septembrie cu temperaturi specifice verii, urmează un început de octombrie la fel de cald, spun meteorologii. Potrivit prognozei meteo, prima săptămână din octombrie aduce zile calde, precipitații scăzute și valori termice mai mari decât cele obișnuite pentru această perioadă a anului.

Pe 1 octombrie, maxima va atinge 25 de grade în București, dar și în alte orașe din țară. Pe parcursul săptămânii, temperaturile vor mai scădea puțin, dar se vor menține în jurul valorii de 19-20 de grade. Și a doua săptămână din octombrie se caracterizează prin vreme caldă și maxime de 22-23 de grade Celsius în timpul zilei. Minima înregistrată pe timpul nopții va fi de 6 grade Celsius, în prima parte a lunii octombrie.

Vezi și: Iarnă cum n-a mai fost în România. Temperaturi neobișnuite în decembrie, ianuarie și februarie. Meteorologii au anunțat prognoza pentru următoarele luni

În ceea ce privește cantitatea de precipitații, meteorologii nu au anunțat ploi semnificative în prima parte a lunii octombrie. Cerul va fi variabil și senin în majoritatea regiunilor, cu înnorări sporadice și ploi slabe cantitativ.