27 feb. 2024 | 10:00

Restructurări masive la bugetari, în premieră în România. De ce o să-și piardă locul de muncă angajații la stat

ACTUALITATE
Restructurări masive la bugetari, în premieră în România. De ce o să-și piardă locul de muncă angajații la stat

Într-o mișcare fără precedent în România, angajații de la stat se confruntă cu riscul pierderii locului de muncă în urma unui amplu proces de digitalizare.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan, a adus clarificări cu privire la viitorul funcționarilor publici în contextul modernizării administrative a țării, subliniind o distincție crucială între angajații adaptați la schimbare și cei rezistenți la aceasta.

Bugetarii din România, posibile victime ale digitalizării

În cadrul unei intervenții la Digi 24, Ivan a fost întrebat despre soarta celor sute de mii de funcționari publici odată cu implementarea digitalizării. Răspunsul său a fost categoric: procesul de modernizare a României nu poate fi realizat cu persoane care se opun acestei direcții. Cu toate acestea, ministrul a subliniat că „oamenii buni” nu vor fi înlocuiți de noile tehnologii, evidențiind că digitalizarea nu urmărește eliminarea rolului uman, ci optimizarea și îmbunătățirea calității muncii.

“Statele care dau cele mai eficiente servicii administrative în format digital. Și avem Danemarca, Estonia, Portugalia, Polonia. Am făcut un studiu împreună cu cei din Danemarca, modul în care au evoluat resursele umane din administrația publică în urma implementării unui sistem similar cu cel pe care vrem să îl implementăm în România. Din punct de vedere al numărului de angajați foarte mulți dintre cei care făceau sarcini repetitive au ajuns să se formeze înspre noi joburi, au ajuns să aibă mai mult timp pentru munca de bază, au relație cu mai mulți beneficiari și ce e foarte important, că au ajuns să constate o creștere a calității muncii la locul de muncă”, a afirmat ministrul Digitalizării, la Digi 24.

Automatizarea și digitalizarea, un standard la nivel european

Referindu-se la exemple din state precum Danemarca, Estonia, Portugalia și Polonia, care oferă servicii administrative eficiente în format digital, Ivan a explicat cum digitalizarea a permis reorientarea resurselor umane către sarcini mai valoroase. În aceste țări, angajații care anterior executau activități repetitive au fost formați pentru noi roluri, având ocazia să se dedice mai mult muncii de bază și să interacționeze cu un număr mai mare de beneficiari.

Ministrul a insistat pe importanța adaptabilității angajaților la noile tehnologii și la procesele digitale. Pentru cei reticenți sau care nu reușesc să se alinieze la aceste cerințe, prima soluție propusă este participarea la cursuri de formare. Acestea sunt menite să le ofere abilitățile necesare pentru a contribui eficient la actul administrativ în noua eră digitală. Cu toate acestea, Ivan a avertizat că refuzul de a se adapta la aceste schimbări va conduce inevitabil la pierderea locului de muncă, deoarece țara nu își poate permite să rămână ancorată în metode de lucru învechite.

Clarificând poziția sa, Bogdan Ivan a subliniat că valoarea adusă de angajații competenți este inestimabilă și că aceștia nu vor fi înlocuiți de automatizare. Totuși, transformarea digitală a administrației publice presupune o schimbare de paradigmă și o reevaluare a modului în care munca este organizată și executată. În acest context, restructurările masive la nivelul bugetarilor devin o realitate iminentă, iar capacitatea de adaptare a fiecărui angajat la stat va determina în mare măsură securitatea locului său de muncă în viitor

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele