09 oct. 2024 | 09:42

Regretul unui bărbat că și-a instalat panouri fotovoltaice: „Panourile solare au scăzut valoarea casei mele”

ACTUALITATE
Regretul unui bărbat că și-a instalat panouri fotovoltaice: „Panourile solare au scăzut valoarea casei mele”

Ralph Wilson, un bărbat de 59 de ani din Nantwich, Cheshire, se confruntă cu o situație neașteptată și dificilă. După ce mama sa, Valerie, a decedat în urma unei lupte cu demența, Ralph a încercat să vândă locuința ei pentru a acoperi costurile îngrijirii. Cu toate acestea, cumpărătorii renunță în mod constant, iar agenții imobiliari spun că problema o reprezintă panourile solare instalate pe casă.

Ralph este unul dintre numeroșii clienți nemulțumiți ai companiei A Shade Greener (ASG), o companie care promite energie gratuită în schimbul instalării panourilor solare și a plăților din schema Feed-In Tariff susținută de guvern. Totuși, pentru Ralph și soția sa Liz, aceste panouri au devenit un adevărat coșmar.

O casă care nu poate fi vândută

De la decesul mamei sale în august 2023, Ralph a încercat din răsputeri să vândă casa. În decembrie 2022, a scos-o la vânzare pentru 250.000 de lire sterline, dar de atunci prețul a fost redus de două ori, ajungând la 215.000 de lire sterline. În ciuda a peste 30 de vizionări și a patru oferte acceptate inițial, toate tranzacțiile au fost anulate din cauza complicațiilor legate de panourile solare instalate de ASG.

„Această casă este un nod în jurul gâtului nostru și o îngrijorare constantă”, spune Ralph, conform DailyMail.

El povestește cum a fost forțat să plătească din economiile proprii 115.000 de lire sterline pentru îngrijirea mamei sale timp de 22 de luni, înainte ca aceasta să moară. „Avea demență și ultimele luni au fost teribile. Nici măcar nu mă mai recunoștea.”

Problema majoră pentru potențialii cumpărători este legată de contractele pe termen lung semnate cu ASG, care implică instalarea panourilor solare pe o perioadă de 25 de ani. Lipsa de transparență a contractelor și complicațiile juridice îi sperie pe cei interesați de casă, iar Ralph se simte blocat într-o situație fără ieșire.

Hărțuirea și amenințările legale

Pe lângă dificultatea de a vinde casa, Ralph se confruntă și cu presiuni din partea companiei ASG. Potrivit acestuia, compania a amenințat cu acțiuni legale din cauza faptului că a oprit funcționarea panourilor solare, deoarece casa nu mai era locuită. „Departamentul juridic al ASG mi-a spus că nu am nicio opțiune de a retrage panourile sau de a cumpăra sistemul. Dacă încerc să le înlătur singur, mă vor da în judecată”, declară Ralph.

Compania a dat în judecată în trecut mai mulți clienți care au criticat public ASG, cerând sute de mii de lire sterline pentru defăimare. Ralph povestește că Stewart Davies, președintele ASG, este foarte influent și bogat, ceea ce face ca oamenii să se teamă să îi conteste.

„Este o hărțuire modernă. Eu sunt proprietarul casei, dar nu pot face nimic. Sunt la capătul puterilor”, afirmă el.

Agenții imobiliari care au încercat să vândă casa confirmă că panourile solare reprezintă un obstacol major.

„Mulți dintre potențialii cumpărători au citit recenziile despre ASG și au renunțat din cauza acestora”, spun ei.

În final, Ralph se confruntă cu o situație fără precedent: o casă care nu poate fi vândută din cauza unui sistem de panouri solare pe care inițial îl credea avantajos. Aceasta este o lecție amară despre complicațiile care pot apărea în urma unor astfel de investiții aparent benefice.