15 mart. 2024 | 08:30

Reducerea consumului de gaze naturale în România, impusă de la Bruxelles. De ce este o imposibilitate, de unde vin pretențiile absurde

ACTUALITATE
Reducerea consumului de gaze naturale în România, impusă de la Bruxelles. De ce este o imposibilitate, de unde vin pretențiile absurde

În contextul creșterii tensiunilor geopolitice și a incertitudinilor legate de aprovizionarea cu gaze naturale, Uniunea Europeană a încercat să răspundă prin adoptarea unor măsuri comune care să reducă dependența de importurile de gaze, în special cele rusești. În acest cadru, miniștrii Energiei din UE au convenit recent la prelungirea măsurilor de reducere voluntară a consumului de gaze până în martie 2025. România, cu toate acestea, se confruntă cu o situație aparte, având deja un consum de gaze la niveluri record de scăzute, în mare parte din cauza declinului industrial.

Presiuni europene versus realitățile românești

Pe fondul întreruperilor aprovizionării cu gaze din Rusia și al potențialei sistări totale a fluxurilor prin Ucraina, UE încurajează statele membre să reducă consumul de gaze pentru a preveni crizele de aprovizionare și a stabiliza prețurile.

Cu toate acestea, pentru România, aceste directive par să ignore realitățile de pe teren. Industria românească, care este tradițional unul dintre cei mai mari consumatori de gaze, a înregistrat deja o scădere semnificativă a consumului, pe fondul închiderii multor capacități industriale mari din domenii precum chimia, siderurgia sau metalurgia.

Un parcurs spre autonomie energetică dificil

În ciuda recomandărilor venite de la Bruxelles, România pare să fie într-o poziție în care nu mai are de unde să reducă consumul de gaze, cel puțin nu fără a afecta grav populația sau puținele sectoare industriale rămase active. Planurile de creștere a producției interne de gaze, inclusiv prin exploatarea resurselor din Marea Neagră, sunt văzute ca soluții pe termen lung pentru a asigura securitatea energetică și pentru a reduce dependența de importuri. Totuși, până la materializarea acestor proiecte, România trebuie să navigheze printr-un peisaj complicat, în care presiunile externe pentru reducerea consumului de gaze se ciocnesc cu realitățile economice și sociale interne.

În acest context, România se confruntă cu provocări majore în încercarea de a îndeplini cerințele europene privind reducerea consumului de gaze, în timp ce trebuie să gestioneze propriile nevoi de aprovizionare și să susțină redresarea sectoarelor industriale afectate. Balanța între obligațiile europene și nevoile naționale rămâne un subiect delicat, care necesită soluții pragmatice și adaptate realităților complexe ale pieței energetice.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele