24 sept. 2024 | 10:34

“Războiul din Ucraina este aproape de a se încheia”, susține Zelenski într-un interviu pentru presa americană în care apare alături de soția sa, Olena Zelenska

Știri social
“Războiul din Ucraina este aproape de a se încheia”, susține Zelenski într-un interviu pentru presa americană în care apare alături de soția sa, Olena Zelenska

La doi ani și jumătate de când Rusia a invadat Ucraina, președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că războiul se apropie de final. Liderul de la Kiev a dat un interviu pentru presa din America și a făcut apel la aliați, pentru a consolida armata ucraineană.

Volodimir Zelenski, interviu la o televiziune americană

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și soția sa, Olena, au fost invitații jurnalistei Robin Roberts, de la ”Good Morning America”. Liderul de la Kiev a vorbit despre războiul din Ucraina și a făcut apel la aliați pentru a consolida armata, astfel încât războiul să ajungă la final.

Șeful statului ucrainean și soția sa se află zilele acestea în SUA, unde participă la Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Zelenski a profitat de ocazie pentru a le prezenta omologului său, Joe Biden, dar și altor lideri politici importanți, ceea ce el numește ”Planul victoriei”. A oferit și un interviu pentru televiziunea americană, iar imaginile au fost preluate de publicații din întreaga lume.

Vezi și: VIDEO: Un român ajuns în Ucraina descoperă cât costă viața de zi cu zi: „Doamne ferește, în România plătești de trei ori mai mult pentru această masă”

”Planul victoriei constă în consolidarea Ucrainei. De aceea le cerem prietenilor noștri, aliaților noștri, să ne sprijine. Este foarte important. Cred că suntem mai aproape de pace decât ne imaginăm. Suntem mai aproape de sfârșitul războiului. Trebuie doar să fim foarte puternici, foarte puternici”, a spus Zelenski.

Președintele a cerut în mod repetat Statelor Unite și Regatului Unit să renunțe la restricțiile impuse asupra rachetelor cu rază lungă de acțiune pe care le-au furnizat Ucrainei, pentru a putea ataca ținte din interiorul Rusiei. De cealaltă parte, președintele rus Vladimir Putin a avertizat că utilizarea armelor occidentale împotriva țintelor rusești ar fi considerată o escaladare gravă a războiului și o provocare directă din partea NATO.

Vezi și: Și-a pierdut picioarele în război, dar acum a ajuns cel mai dorit bărbat din Ucraina în căutarea iubirii

Ce spune președintele ucrainean despre luptele din Kursk

Cererea lui Zelenski vine în contextul unor lupte intense în estul Ucrainei, dar și după săptămâni de incursiuni ucrainene în regiunea Kursk din Rusia. Ucraina a declarat că a recucerit sute de kilometri pătrați și zeci de sate în regiunea Kursk în primele zile ale ofensivei sale surpriză. Zelenski susține că Putin ar fi speriat de ofensiva militară din Kursk.

Vezi și: Cum a ajuns România să importe energie din Ucraina, o țară îngropată de război. De unde vine dezastrul energetic al românilor

”Este adevărat. Este foarte speriat. De ce? Pentru că poporul său a văzut că nu poate apăra — că nu poate apăra tot teritoriul său”, a mai spus Volodimir Zelenski, în cadrul aceluiași interviu.

După interviul acordat televiziunii americane și întâlnirea cu liderii Națiunilor Unite, Zelenski își continuă vizita în America cu o călătorie la Washington. Acolo urmează să îi întâlnească pe președintele Joe Biden și pe candidații la alegerile prezidențiale, Donald Trump și Kamala Harris.