12 mart. 2024 | 09:30

Rabla 2024 începe pe 19 martie. Ce trebuie să știe românii care visează la o mașină nouă, schimbările majore din noua ediție

ACTUALITATE
Rabla 2024 începe pe 19 martie. Ce trebuie să știe românii care visează la o mașină nouă, schimbările majore din noua ediție

Programul Rabla 2024 se pregătește să aducă vești bune pentru românii interesați să investească în vehicule mai ecologice.

Anunțat să înceapă pe 19 martie, noua ediție vine cu schimbări semnificative menite să stimuleze achizițiile de mașini electrice, evidențiind angajamentul autorităților de a promova mobilitatea sustenabilă.

Prime majore pentru mașinile electrice

Într-un efort de a încuraja tranziția către un transport mai ecologic, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Laurențiu Neculaescu, a dezvăluit că prima de casare va fi majorată la impresionanta sumă de 120.000 de lei pentru cei care aleg să achiziționeze o mașină pur electrică​​. Această inițiativă nu numai că oferă un stimulent financiar puternic pentru renunțarea la autovehiculele vechi și poluante, dar vine și cu o noutate: nu este necesară casarea unei mașini vechi pentru a beneficia de acest avantaj.

„Fac un anunţ în premieră la Târgovişte astăzi, pe data de 19 va demara Programul Rabla, Rabla Clasic şi Rabla Local. Pentru toţi cei care sunteţi interesaţi, mai ales pentru unităţile administrativ-teritoriale, ştiţi că am majorat prima de casare la 120.000 de lei, dacă doriţi să vă achiziţionaţi o maşină pur electrică şi nu aveţi obligativitatea de a casa o maşină veche”, a spus Neculaescu, citat de Agerpres, într-o conferință de presă la Târgoviște.

În consecință, suma de 120.000 de lei reprezintă cea mai mare primă de casare posibilă, însă este valabilă doar pentru instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale.

Reduceri și condiții ajustate

Valoarea ecotichetului, esențială pentru achiziționarea de autovehicule ecologice sub programul Rabla, a suferit ajustări. În timp ce pentru edițiile anterioare suma putea ajunge până la 51.000 de lei, pentru acest an a fost redusă la 25.000 de lei, indiferent de numărul de vehicule uzate predate spre casare​​. Pentru achiziționarea unui autovehicul electric hibrid sau a unei motociclete electrice, valoarea ecotichetului este de 13.000 de lei.

O altă regulă importantă de reținut este că finanțarea obținută prin program nu poate depăși 50% din prețul de comercializare al autovehiculului nou. Excepție fac instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale, pentru care această limită nu se aplică. În cazul vehiculelor pur electrice, electric hibrid sau cu pilă de combustie cu hidrogen, ecotichetul se va scădea din prețul de comercializare, care nu poate depăși suma de 70.000 euro, TVA inclus​​.

Încurajarea mobilității sustenabile

Prin aceste modificări, programul Rabla 2024 subliniază angajamentul României față de promovarea mobilității sustenabile și a tehnologiilor ecologice. Majorarea semnificativă a primei de casare pentru mașinile electrice și ajustarea valorilor ecotichetelor reflectă o adaptare la piața auto și nevoile consumatorilor, oferind totodată un stimulent puternic pentru modernizarea parcului auto național cu vehicule mai puțin poluante.

Aceste schimbări sunt menite să accelereze tranziția către un mediu mai curat și să contribuie la eforturile de reducere a emisiilor de CO2, în linie cu obiectivele de sustenabilitate și protecție a mediului. Românii interesați de achiziționarea unei mașini noi au acum motive în plus să considere opțiunile ecologice, beneficiind de sprijin financiar substanțial prin programul Rabla 2024

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele