29 nov. 2024 | 22:02

Proteste masive în Georgia după ce guvernul suspendă negocierile de aderare la UE

ACTUALITATE
Proteste masive în Georgia după ce guvernul suspendă negocierile de aderare la UE
Decizia Georgiei de a opri drumul către UE stârnește proteste la scară națională. (Foto: Getty Images)

Decizia guvernului georgian de a suspenda negocierile de aderare la Uniunea Europeană până în 2028 a provocat o undă de șoc în capitala Tbilisi, unde mii de cetățeni au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea. Protestele, care au escaladat rapid, reflectă furia populară față de o guvernare percepută ca fiind tot mai autoritară și orientată către Moscova, scrie CNN.

O schimbare radicală și controversată

Partidul aflat la putere, Georgian Dream, a anunțat joi că va opri discuțiile de aderare la UE, justificând decizia prin acuzații de „șantaj și manipulare” din partea unor oficiali europeni. Acest anunț vine la doar un an după ce Georgia a obținut statutul de candidat la Uniunea Europeană, un moment celebrat ca un pas important către integrarea europeană.

Deși în campania electorală Georgian Dream a promis să continue apropierea de UE, schimbarea bruscă a direcției politice a fost percepută ca o trădare a voinței populare. Sondajele arată că peste 80% dintre georgieni susțin integrarea europeană, ceea ce face ca această decizie să fie cu atât mai controversată.

Străzile Tbilisiului, scena confruntărilor violente

În fața clădirii parlamentului din Tbilisi, protestatarii au scandat „Sclavi ai Rusiei!”, denunțând apropierea tot mai evidentă a guvernului de Moscova. Demonstrațiile au fost reprimate brutal de forțele de ordine, care au folosit tunuri cu apă, gaze lacrimogene și, potrivit unor martori, substanțe chimice care au provocat iritații severe.

Salome Khvaratskelia, o asistentă medicală prezentă la proteste, a declarat că apa folosită de poliție conținea substanțe asemănătoare spray-ului cu piper. „Timp de 15 minute, abia am putut respira și nu mi-am putut deschide ochii”, a povestit aceasta.

Proteste masive în Georgia după ce guvernul suspendă negocierile de aderare la UE

Proteste masive în Georgia după ce guvernul suspendă negocierile de aderare la UE. (Foto: Getty Images)

Președintele pro-european critică guvernul

Președintele Salome Zourabichvili, o susținătoare vocală a integrării europene, a condamnat reacția violentă a poliției, acuzând forțele de ordine că au „țintit jurnaliști și lideri politici”. Zourabichvili, al cărei rol este în mare parte simbolic, a fost o critică constantă a măsurilor autoritare adoptate de Georgian Dream, inclusiv a legii controversate privind „agenții străini”, considerată o replică a legislației Kremlinului.

Alegeri contestate și un drum european blocat

Protestele vin pe fondul alegerilor parlamentare din 26 octombrie, considerate de opoziție și observatori internaționali drept frauduloase. Georgian Dream a revendicat victoria cu 54% din voturi, dar opoziția a contestat rezultatele, cerând organizarea unui nou scrutin. Parlamentul European a respins, de asemenea, rezultatul alegerilor, calificându-l drept „neither free nor fair” (nici libere, nici corecte) și cerând repetarea votului în termen de un an.

Prim-ministrul Irakli Kobakhidze a respins criticile, anunțând că țara va refuza și granturile bugetare oferite de UE până în 2028. Această decizie a fost văzută de mulți ca o întărire a poziției autoritare a guvernului și o distanțare clară de valorile europene.

Frustrarea crește în rândul populației

Protestatarii din Tbilisi au declarat că, deși aveau dubii privind angajamentul real al Georgian Dream față de UE, decizia de a suspenda negocierile atât de curând după alegeri a fost un șoc. Tsotne Jafaridze, un viticultor local, a descris răspunsul poliției drept „excepțional de brutal”. „Am văzut multe proteste în Georgia, dar o asemenea agresivitate – față de bătrâni, tineri sau femei – este incredibilă”, a spus el.

Ce urmează?

Protestele sunt de așteptat să continue, iar tensiunile dintre guvern și opoziție sunt în creștere. În timp ce guvernul Georgian Dream se îndepărtează de Bruxelles, tot mai mulți georgieni își exprimă temerea că țara lor se apropie de modelul autoritar al Rusiei. Rămâne de văzut dacă presiunea populară și internațională vor forța o schimbare de direcție.

Decizia guvernului de a suspenda negocierile de aderare la UE a adâncit polarizarea politică și a amplificat nemulțumirile față de o guvernare percepută ca fiind tot mai departe de voința cetățenilor. Georgia rămâne, astfel, la o răscruce critică între Est și Vest.