03 apr. 2024 | 14:29

Proiectul de lege care va schimba modul în care lucrăm: Ce este, de fapt, „Dreptul la relaxare” și de ce ar trebui să-l aibă orice angajat

ACTUALITATE
Proiectul de lege care va schimba modul în care lucrăm: Ce este, de fapt,

California introduce proiectul de lege „Dreptul de a te deconecta”, care ar permite angajaților să se relaxeze.

California urmează exemplul țărilor precum Franța și Spania, care au adoptat legislații similare. Episoadele de epuizare profesională, demisiile, grevele sunt semne că lucrătorii sunt copleșiți și li se cer prea multe.

Dreptul de a te deconecta ar putea deveni lege

În Statele Unite există puține reglementări pentru a împiedica angajatorii să îi oblige pe angajați să fie la birouri sau la dispoziția lor la orice oră, dar acest lucru ar putea să se schimbe curând.

Deputatul statului California, Matt Haney, a introdus AB 2751, o propunere de „drept de a se deconecta”, raportează San Francisco Standard.

Proiectul de lege se află în stadiile incipiente, însă, dacă va fi adoptat, ar obliga fiecare angajator din California să stabilească exact ce ore lucrează angajații și să se asigure că aceștia nu sunt obligați să răspundă la comunicările legate de muncă în afara programului. Perioadele în care un angajat salariat ar putea fi nevoit să lucreze ore suplimentare ar trebui stabilite în contractul său. Excepții ar exista în caz de urgențe.

Departamentul Muncii ar monitoriza respectarea acestor prevederi și ar amenda companiile cu cel puțin 100 de dolari pentru încălcări – fie că este vorba despre forțarea angajaților să fie prezenți pe Zoom, să răspundă la e-mailuri sau să monitorizeze Slack atunci când nu sunt plătiți pentru acestea.

Drepturi pentru angajați

Proiectul de lege este în discuție la momentul actual.

„Cred că este potrivit ca statul California, care a creat multe dintre aceste tehnologii, să fie și statul care introduce modul în care le facem sustenabile și actualizăm protecțiile pentru vremurile în care trăim și lumea pe care am creat-o,” a declarat Haney pentru Standard.

Nu este clar cât de mult sprijin există pentru AB 2751, dar ca un centru tehnologic și un important centru economic, proiectul de lege are potențialul de a crea un impact semnificativ pentru lucrătorii din California și de a exercita presiune asupra altor state să urmeze exemplul. Proiectul de lege urmează legislația similară din alte țări.

În 2017, spre exemplu, Franța a devenit prima națiune care a implementat o politică de „drept de a se deconecta”, un model care a fost copiat în Argentina, Irlanda, Mexic și Spania.