04 mart. 2024 | 11:07

Probleme îngrijorătoare la laboratorul de testare pe animale Neuralink al lui Musk: Ce au descoperit autoritățile, de ce e periculos

ACTUALITATE
Probleme îngrijorătoare la laboratorul de testare pe animale Neuralink al lui Musk: Ce au descoperit autoritățile, de ce e periculos

În prezent, Neuralink acceptă cereri pentru studii clinice pe oameni. Ești tentat?

Ce probleme are Neuralink

La doar câteva săptămâni după ce a implantat pentru prima dată un cip pentru creier într-un om, Neuralink al luiElon Musk a avut probleme cu Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Inspectorii de la FDA au vizitat unitatea de cercetare pe animale a companiei din California în iunie 2023 și au descoperit numeroase probleme cu păstrarea înregistrărilor și controalele de calitate legate de experimentele lor pe animale, potrivit unui raport al agenției văzut exclusiv de Reuters.

Unele dintre problemele evidențiate de inspectori s-au referit la instrumente utilizate în experimente care nu aveau nicio înregistrare că au fost calibrate. Laboratorul a fost acuzat și că nu și-a documentat în mod corespunzător procedurile de control al calității. Aceste tipuri de probleme sunt deosebit de importante, deoarece start-up-ul are de-a face cu animale vii pentru experimentele lor.

Se pare că FDA a vizitat, de asemenea, instalația Neuralink din Texas, dar nu a găsit probleme.

Cum se apără Musk

Misiunea Neuralink este de a dezvolta o interfață creier-calculator folosind un cip implantat în craniu. Alături de obiectivul de a permite oamenilor să controleze dispozitivele electronice folosind doar mintea lor, compania are, de asemenea, ambiția mai înaltă de a ne conecta conștiința direct la eterul internetului și al inteligenței artificiale.

La fel ca multe dintre proiectele lui Musk, munca lor a generat o grămadă de controverse. În decembrie 2022, Reuters a raportat că Neuralink se afla sub investigație federală pentru potențiale încălcări ale bunăstării animalelor, după ce membrii personalului s-au plâns că experimentele lor provoacă suferințe inutile și moarte.

Mai mult, între 2018 și 2022, experimentele companiei ar fi ucis aproximativ 1.500 de animale, inclusiv 280 de oi, porci și maimuțe.

Musk a susținut în septembrie 2023 că „nicio maimuță nu a murit ca urmare a unui implant Neuralink”, dar o investigație realizată de WIRED a constatat că numeroși subiecți macaci au fost eutanasiați după ce au suferit o serie urâtă de complicații, inclusiv „diaree cu sânge, paralizie parțială și edem cerebral”.