Primul domnitor care a vrut Unirea Principatelor Române. Planurile mărețe ale lui Despot Voda, înainte de Mihai Viteazul
Cercetările istorice demontează mitul conform căruia Mihai Viteazul a fost primul domnitor medieval care a contemplat unirea celor trei principate românești. Surprinzător, primul cu gânduri atât de ambițioase a fost un aventurier excentric, fiul unui marinar grec, numit Iacob Ieraclid, cunoscut și sub numele de Despot Vodă, care a urcat pe tronul Moldovei înaintea lui Mihai Viteazul.
Cine era, de fapt, Despot Vodă
Într-un context istoric în care Mihai Viteazul este privit cu admirație, se dezvăluie că Despot Vodă a fost cu mult înaintea vremurilor sale. Cu origini umile, ca fiu al unui marinar de pe insula Samos, Iacob Ieraclid a devenit despot și conte palatin într-un mod spectaculos, parcurgând un drum incredibil de la insulele grecești până în Moldova.
De la mercenar în serviciul regilor europeni la luptător împotriva turcilor și francezilor, Iacob Ieraclid a parcurs o călătorie plină de evenimente. Aventurile sale l-au adus, în cele din urmă, în Principatele Române, unde, sub numele de Despot Vodă, a avut o scurtă, dar semnificativă domnie. În doar două luni de la preluarea tronului Moldovei în 1561, Despot Vodă a conceput un îndrăzneț „Plan dacic”, visând la unificarea Moldovei, Valahiei și Transilvaniei într-un singur stat.
Domnitorul avea un plan măreţ: de a porni un război antiotoman pentru recâştigarea independenţei ţărilor române. La începutul anului 1562, de la Vaslui, Despot lansează un apel către moldoveni îi chema să-l sprijine în campanie antiotomană:
„Voi lupta zi şi noapte contra necredincioşilor şi blestemaţilor de turci împreună cu voi, oameni destoinici descendenţi ai valoroşilor romani, care au făcut să tremure lumea“.
Apelul lui Despot conţinea ideea unităţii românilor de pretutindeni, a originii lor comune. Domnitorul va încerca să pună în practică un plan de unire a celor ţări unire, pornind de la câştigarea independenţei faţă de turci.
A visat la Unirea Principatelor Române
Chiar dacă planurile sale erau ambițioase, au fost împiedicate de trădarea boierilor și schimbările politice din regiune. În cele din urmă, Despot Vodă a fost învins și ucis pe câmpul de luptă de hatmanul Ștefan Tomșa. Cu toate acestea, povestea sa rămâne o cronică interesantă a unui domnitor vizionar cu aspirații unite, cu mult înaintea epocii sale.