18 dec. 2024 | 16:29

Primele selecții oficiale pentru Premiile Oscar din 2025: România nu reușește să prindă lista finală

ACTUALITATE
Primele selecții oficiale pentru Premiile Oscar din 2025: România nu reușește să prindă lista finală

Academia Americană de Arte şi Ştiinţe Cinematografice a făcut publică lista scurtă a primelor selecții pentru Premiile Oscar din 2025, iar pentru al doilea an consecutiv, propunerea României nu a reușit să treacă de această fază importantă. În schimb, filmele „Emilia Pérez” și „Wicked” au reușit să atragă atenția, devenind cap de afiș în selecțiile oficiale. Aceste producții au obținut multiple nominalizări, consolidându-și poziția printre favoritele acestei ediții.

„Emilia Pérez” – un film premiat la Cannes, cu șase nominalizări la Oscar

Printre cele mai importante filme care au captat atenția juriilor de la Premiile Oscar se află „Emilia Pérez”, un musical regizat de Jacques Audiard, care a fost primit cu entuziasm la Festivalul de Film de la Cannes. Împărțind distribuția cu actori de renume precum Zoe Saldaña, Selena Gomez și Édgar Ramírez, „Emilia Pérez” spune povestea unei femei de temut, lideră de cartel, care încearcă să-și îndeplinească visul de a deveni o altă persoană, ajutată de un avocat. Deși a concurat pentru marele premiu Palm d’Or la Cannes, „Emilia Pérez” nu a obținut distincția supremă, dar a câștigat premiul pentru cea mai bună coloană sonoră și Premiul Juriului, consolidându-și statutul de favorit al sezonului.

Filmul francez a obținut acum șase nominalizări importante pentru Premiile Oscar 2025, incluzând categorii precum cel mai bun machiaj, sunet, coloană sonoră originală și lungmetraj internațional. De asemenea, a fost inclus și în categoria „cântec original” cu piesele „El Mal” și „Mi Camino”. „Emilia Pérez” pare să aibă toate ingredientele necesare pentru a deveni un câștigător la Gala Oscarurilor, oferind atât un scenariu puternic, cât și o producție de înaltă calitate.

„Wicked” și România – un an cu amestecuri de succes și eșecuri

Un alt film important care se află pe cale să obțină nominalizări multiple la Oscar este „Wicked”, un musical inspirat de faimoasa poveste din „Vrăjitorul din Oz”. Acesta a primit patru nominalizări pentru cel mai bun sunet, cea mai bună coloană sonoră, imagine și machiaj, consolidându-se astfel ca un favorit la diverse categorii tehnice. Inspirat de un roman ce explorează viața celor două vrăjitoare din Oz, „Wicked” a reușit să capteze atenția publicului și criticii deopotrivă, fiind deja considerat unul dintre filmele de top al acestei ediții.

În schimb, filmul propus de România pentru categoria „cel mai bun film internațional”, Trei kilometri până la capătul lumii, nu a reușit să treacă de selecția preliminară a Academiei. Regizat de Emanuel Pârvu, filmul a avut premiera internațională la Festivalul de Film de la Cannes, unde a câștigat Queer Palm, un premiu care celebrează filmele cu teme LGBT sau feministă. Deși nu a reușit să se impună în fața altor producții, Trei kilometri până la capătul lumii rămâne o realizare cinematografică semnificativă pentru România.

Documentarul „Colectiv” – singurul film românesc pe lista scurtă a Oscarurilor

Un alt subiect important pentru cinematografia românească este documentarul „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, care rămâne singurul film românesc ce a reușit să ajungă pe lista scurtă a Oscarurilor. Nominalizat în 2020 la categoria „Cel mai bun documentar”, „Colectiv” a fost apreciat atât pentru povestea sa cutremurătoare, cât și pentru impactul său asupra conștiinței publice. Filmul a fost o lecție despre corupția din sistemul de sănătate românesc și despre tragedia din clubul Colectiv.

În timp ce România nu a reușit să obțină o nominalizare la categoria „cel mai bun film internațional” în 2025, „Colectiv” continuă să fie o realizare cinematografică remarcabilă și o dovadă a potențialului pe care industria filmului din România îl are pe plan internațional.

Anul 2025 promite o gală a Premiilor Oscar extrem de interesantă, cu filme importante și producții de top care vor concura pentru statuetele dorite. Într-un astfel de context, România va trebui să aștepte poate anul viitor pentru a înregistra un alt succes la cea mai prestigioasă ceremonie a industriei cinematografice.