12 mai 2024 | 15:50

Prima persoană din lume care a primit un transplant de rinichi de porc a decedat după intervenție

ACTUALITATE
Prima persoană din lume care a primit un transplant de rinichi de porc a decedat după intervenție

Richard „Rick” Slayman, primul pacient care a beneficiat de un transplant de rinichi de la un porc modificat genetic, a decedat la aproape două luni după operație, conform informațiilor furnizate de familia sa și de spitalul care a efectuat procedura. Intervenția a avut loc la Spitalul General din Massachusetts în luna martie, când Slayman avea 62 de ani. Medicii chirurgi sperau inițial ca rinichiul transplantat să funcționeze pentru cel puțin doi ani, scrie BBC.

Echipa de transplant de la Spitalul General din Massachusetts a exprimat regretul profund cauzat de decesul lui Slayman și a transmis condoleanțe familiei sale. Aceștia au indicat că nu există dovezi care să sugereze că moartea lui a fost cauzată direct de transplant.

Slayman, rezident al orașului Weymouth din Massachusetts, a fost prima persoană care a primit acest tip de transplant în timp ce era în viață. Înainte de el, rinichii de porc fuseseră transplantați temporar unor donatori aflați în moarte cerebrală. De asemenea, doi bărbați au primit inimi de porc, dar amândoi au decedat în câteva luni de la procedură.

Slayman fusese supus unui transplant de rinichi în același spital în 2018, dar a trebuit să se întoarcă la dializă anul trecut când rinichiul transplantat a început să dea semne de disfuncție. Când complicațiile legate de dializă au devenit frecvente și dificile, medicii săi au sugerat transplantul de rinichi de porc.

Familia lui Slayman a mulțumit doctorilor pentru eforturile lor. „Acești pași înainte în xenotransplant ne-au oferit familiei încă șapte săptămâni cu Rick, iar amintirile pe care le-am creat în acea perioadă vor rămâne cu noi pentru totdeauna,” a declarat familia într-un comunicat.

Rick Slayman într-o fotografie alături de partenerul său și echipa de medici.

pacientul Rick Slayman într-o fotografie alături de echipa de medici.

Ei au menționat că Slayman a acceptat operația în parte pentru a oferi speranță celor mii de oameni care au nevoie de un transplant pentru a supraviețui. „Rick și-a îndeplinit acest scop, iar speranța și optimismul său vor rămâne veșnic,” a adăugat familia.

Xenotransplantarea, care implică transplantul de celule, țesuturi sau organe de la animale la oameni, a fost mult timp dificilă din cauza respingerii imediate de către sistemul imunitar uman. Tentativele recente au inclus utilizarea porcilor modificați genetic pentru ca organele lor să fie mai compatibile cu cele umane.

Peste 100.000 de oameni sunt în așteptare pe lista națională pentru un transplant, majoritatea fiind pacienți care necesită un rinichi, iar mii mor în fiecare an înainte de a avea ocazia la o nouă șansă la viață. Această poveste subliniază atât promisiunile cât și provocările xenotransplantării în medicina modernă.