Prima dovadă din lume arată că fluturii pot zbura peste 4.000 de kilometri peste Oceanul Atlantic
Fluturii Vanessa cardui, cunoscuți ca „painted lady”, nu sunt străini de călătoriile lungi pe uscat, dar pentru prima dată, oamenii de știință au demonstrat că sunt capabili să facă zboruri neîntrerupte peste oceane. Cercetătorii au cartografiat migrarea acestor insecte pe o distanță uimitoare de 4.200 de kilometri peste Atlantic.
Călătoria lor totală ar putea fi chiar mai lungă
Prima indicație a acestor zboruri transatlantice a apărut în octombrie 2013, când cercetătorul Gerard Talavera a observat mai mulți fluturi painted lady pe o plajă din Guyana Franceză. Cei găsiți în viață se odihneau vizibil și aveau aripile deteriorate, însă ceea ce era neobișnuit era faptul că acești fluturi nu sunt în mod normal găsiți în America de Sud.
Având în vedere reputația lor de migratori pe distanțe lungi și aripile lor zdrențuite, insectele colorate probabil că parcurseră o călătorie considerabilă. A fost oare o călătorie care i-a dus peste ocean?
Talavera și o echipă internațională de cercetători s-au propus să răspundă la această întrebare folosind o gamă largă de tehnici; nu poți atașa un tracker pe un fluture așa cum ai face-o pe o pasăre, așa că au trebuit să fie creativi.
Testarea ADN a arătat inițial că exemplarele de pe plajă erau înrudite cu populațiile din Europa și Africa, eliminând teoria inițială a echipei că fluturii ar fi venit din America de Nord, cel mai apropiat loc în care sunt găsiți în mod obișnuit.
De asemenea, au testat ADN-ul boabelor de polen găsite pe fluturi, care s-au dovedit a proveni de la plante care se găsesc doar în regiunea Sahel din Africa, sugerând că au zburat într-adevăr peste Oceanul Atlantic – dar folosind o tehnică nouă numită geolocație bazată pe izotopi, echipa a descoperit că călătoria insectelor ar putea să nu fi început acolo.
„Fluturii painted lady au ajuns în America de Sud din Africa de Vest, zburând cel puțin 4.200 km peste Atlantic”, a explicat coautorul studiului, Clément Bataille, într-o declarație.
„Dar călătoria lor ar fi putut fi și mai lungă, începând din Europa și trecând prin trei continente, implicând o migrare de 7.000 km sau mai mult. Este o realizare extraordinară pentru o insecta atât de mica”.
Energia fluturilor
Dar, după cum ar spune cineva responsabil de plata combustibilului unei companii aeriene, zborul neîntrerupt peste Atlantic este costisitor în termeni de energie, așa că cum a reușit o insecta cu o anvergură a aripilor puțin mai mare decât un chibrit să facă acest lucru?
Se pare că în perioada precedentă descoperirii fluturilor în Guyana Franceză, au existat curenți de vânt favorabili și susținuți din Africa peste Atlantic. Aceasta înseamnă că fluturii ar fi putut face o călătorie neîntreruptă peste ocean în aproximativ cinci până la opt zile; fără vânturi, ar fi rezistat doar aproximativ 780 kilometri.
„Fluturii ar fi putut finaliza acest zbor folosind o strategie alternantă între un efort minim pentru a evita căderea în mare, facilitată de vânturile ascendente, și zborul activ, care necesită un consum mai mare de energie”, a spus autorul studiului, Eric Toro-Delgado.
Chiar și ținând cont de acest lucru, este totuși o realizare remarcabilă pentru aceste mici insecte.
„Tindem să vedem fluturii ca un simbol al fragilității frumuseții, dar știința ne arată că pot realiza fapte incredibile”, a concluzionat coautorul studiului, Roger Vila.