28 mart. 2024 | 18:17

Premieră în medicină: Chirurgii din această țară au folosit ochelari de realitate virtuală în timpul unei operații

ACTUALITATE
Premieră în medicină: Chirurgii din această țară au folosit ochelari de realitate virtuală în timpul unei operații

Chirurgii NHS au folosit ochelarii de realitate virtuală Vision Pro de la Apple în timpul unei operații, în premieră pentru Marea Britanie.

Operație cu ochelari VR

O echipă de la Spitalul privat Cromwell din Londra a folosit ochelarii de realitate virtuală în valoare de 2.700 de lire sterline pentru a opera coloana vertebrală a unui pacient masculin, navigând intervenția chirurgicală în realitate augmentată, scrie presa străină.

Doar un membru al echipei, o asistentă chirurgicală, a purtat ochelarii în timp ce a ajutat la pregătire, a urmărit procesul și a ales instrumentele potrivite. Dispozitivul le-a permis să vadă lumea reală cu ecrane virtuale care evidențiază informații importante.

„Elimină eroarea umană. Elimină bănuiala”, a spus Suvi Verho, asistenta principală de la Spitalul Independent din Londra, într-un interviu acordat Daily Mail, citând tehnologia ca fiind un „schimbător de joc”.

Operația a avut loc acum două săptămâni, realizată de Syed Aftab, și deja două trusturi NHS sunt în discuții cu Exes, firma americană care a creat software-ul AI. Software-ul AI ajută la monitorizarea fiecărui stadiu al operației – și îl va compara cu proceduri similare efectuate de alți chirurgi.

Premieră în știință

Dr. Aftab a lăudat software-ul și a spus că a transformat o asistentă chirurgicală cu care nu lucrase niciodată într-o persoană cu zece ani de experiență.

Acesta a declarat că tehnologia va „îmbunătăți puterea” echipei sale chirurgicale, transformându-i într-un echipaj echivalent cu un echipaj de pitstop în Formula 1, spunând: „Asta e ideea – că nu contează dacă nu ai fost niciodată într-un pitstop în viața ta. Pur și simplu, îți pui casca VR”.

Operația vine în contextul în care cancelarul Trezoreriei, Jeremy Hunt, a declarat că dorește să modernizeze sistemele IT ale NHS și a cerut serviciilor de sănătate să adopte AI.

Ochelarii de realitate virtuală, nu au fost încă lansați în Marea Britanie, dar se vând cu 3.500 de dolari în SUA. Apple a declarat că i-au proiectat pentru a crea o experiență imersivă în timpul îndeplinirii sarcinilor cotidiene.