12 sept. 2024 | 16:13

Prăbușirea unei piramide de 1.000 de ani în Mexic provoacă temeri printre localnici

ACTUALITATE
Prăbușirea unei piramide de 1.000 de ani în Mexic provoacă temeri printre localnici
Piramida antică din Mexic ce s-a prabusit

Prăbușirea unei piramide antice în Mexic a stârnit temeri printre membrii tribului local, care au avertizat că distrugerea este un „semn rău”. Piramida, veche de 1.100 de ani și situată în Zona Arheologică Ihuatzio din statul Michoacán, s-a prăbușit parțial pe o parte din cauza ploilor abundente care au afectat recent regiunea.

Semnificația culturală și istorică a piramidei

Piramida se află pe malul estic al lacului Pátzcuaro și a fost construită de Imperiul Purépecha, care a ocupat zona din jurul anului 900 d.Hr. până la sosirea cuceritorilor spanioli în 1530 d.Hr. Descendenții tribului Purépecha, care a construit structura, au declarat că furtuna ar putea semnala un dezastru iminent, amintind de un eveniment similar în trecut, care a fost interpretat ca un semn al nemulțumirii zeilor.

Piramida s-a prăbușit în primele ore ale zilei de 30 iulie, după o furtună puternică care a lovit regiunea. Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic (INAH) a declarat că ploile torențiale au depășit media precipitațiilor așteptate în bazinul lacului. „A avut loc o prăbușire în partea centrală a fațadei sudice a uneia dintre bazele piramidale din Zona Arheologică Ihuatzio”, a precizat INAH într-un comunicat. Temperaturile ridicate și seceta anterioară au provocat fisuri care au favorizat infiltrarea apei în interiorul clădirii pre-hispanice.

Reacția tribului și măsurile de conservare

Deși INAH a afirmat că prăbușirea s-a datorat cauzelor naturale, un membru al tribului Purépecha sugerează că ar putea fi la mijloc ceva mai sinistru. Tariakuiri Alvarez, un membru al tribului, a scris pe Facebook că, pentru strămoșii lor, constructorii piramidei, aceasta era un semn rău care indica apropierea unui eveniment important.

„Înainte de sosirea conchistadorilor, a avut loc un eveniment similar, care în viziunea Purépecha de atunci a fost cauzat de nemulțumirea zeilor, Nana Kuerhaepiri și K’eri Kurikweri”.

Zona Ihuatzio a fost considerată capitala Imperiului Purépecha în perioada sa de glorie, acoperind aproximativ 150 de hectare și găzduind cel puțin 84 de structuri. Astăzi, doar șapte dintre acestea mai sunt vizibile în parcul arheologic. Zona este cunoscută și pentru faptul că aici, în anii 1470, poporul Purépecha a învins Imperiul Aztec, devenind unul dintre puținele grupuri indigene din regiune care nu au fost cucerite de azteci.

INAH a anunțat că a luat măsuri pentru protejarea și reconstrucția piramidei, notificând compania de asigurări Agroasemex, care acoperă siturile arheologice, pentru a începe procesul de obținere a fondurilor necesare.

„Activitățile de evaluare a daunelor continuă și se concentrează nu doar pe recuperarea părții afectate, ci și pe repararea completă a structurii clădirii”, a subliniat INAH.