17 sept. 2024 | 17:15

Pot fi sancționați cei care au mașini sau motociclete zgomotoase? Ce stabilește Codul Rutier

ACTUALITATE
Pot fi sancționați cei care au mașini sau motociclete zgomotoase? Ce stabilește Codul Rutier

În orașele mari, zgomotul produs de mașinile și motocicletele zgomotoase devine adesea o problemă deosebită, mai ales în timpul nopții. Șoferii și motocicliștii care aleg să-și modifice sistemele de evacuare pentru a obține un sunet mai strident riscă nu doar să-și atragă privirile, dar și să se confrunte cu sancțiuni legale. Dar, pot fi aceștia efectiv sancționați? Iată ce prevede Codul Rutier în această privință.

Sancțiuni prevăzute de Codul Rutier pentru vehicule zgomotoase

Codul Rutier din România stipulează în mod clar că vehiculele care depășesc limitele legale de zgomot sunt supuse sancțiunilor. Conform Articolului 100, alineatul 1-7, „Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni […] conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier care, în mers sau staționare, poluează fonic sau emană noxe peste limita legală admisă”.

Acest articol înseamnă că șoferii și motocicliștii care modifică sistemele de evacuare pentru a produce un zgomot excesiv riscă amenzi între 660 lei și 825 lei, echivalentul a 4 sau 5 puncte de amendă. În plus, conform Articolului 112, alineatul 1-i, poliția rutieră poate reține certificatul de înmatriculare al vehiculului dacă zgomotul depășește limita legală admisă pentru acel tip de vehicul. Astfel, nu doar amenda, dar și reținerea certificatului de înmatriculare sunt măsuri ce pot fi aplicate.

Sancțiunile Poliției

Pentru a preveni și sancționa vehiculele zgomotoase, poliția rutieră utilizează sonometre pentru a verifica nivelul de zgomot produs de motoare. Atunci când un vehicul este înmatriculat, nivelul de decibeli admis este stabilit și înregistrat. În cazul în care se efectuează modificări care cresc acest nivel, vehiculul nu mai este conform cu reglementările legale.

Poliția are dreptul să verifice oricând cu ajutorul unui sonometru dacă nivelul de zgomot al vehiculului respectă limitele stabilite la omologare. Dacă zgomotul depășește aceste limite, certificatul de înmatriculare poate fi reținut și aplicată amenda contravențională. Pentru a-și recupera certificatul, posesorul vehiculului trebuie să remedieze problema legată de zgomot și să se prezinte la Registrul Auto Român (RAR) pentru o inspecție tehnică oficială.

Această reglementare are rolul de a proteja mediul urban de poluarea fonică excesivă și de a menține siguranța rutieră, prevenind posibilele distrageri și accidente cauzate de vehicule zgomotoase. Respectarea acestor norme nu doar că ajută la evitarea sancțiunilor, dar contribuie și la crearea unui mediu mai liniștit și sigur pentru toți participanții la trafic.