22 sept. 2024 | 02:15

Polițist deghizat în pui de găină, metoda inedită folosită pentru a prinde șoferii care încalcă legea rutieră în San Francisco

ACTUALITATE
Polițist deghizat în pui de găină, metoda inedită folosită pentru a prinde șoferii care încalcă legea rutieră în San Francisco
Lt. Jonathan Ozol, ofițer al poliției din San Francisco, a renunțat la uniforma sa tradițională pentru a se deghiza într-un costum de pui de găină. (Foto: Captură YouTube)

Într-o încercare neobișnuită de a îmbunătăți siguranța rutieră în San Francisco, un polițist a ales o metodă mai puțin obișnuită pentru a atrage atenția asupra șoferilor care nu respectă pietonii. Lt. Jonathan Ozol, ofițer al poliției din San Francisco, a renunțat la uniforma sa tradițională pentru a purta un costum gonflabil, colorat în nuanțe stridente, reprezentând un pui gigant.

Acțiunea face parte dintr-un program de siguranță rutieră care își propune să aducă orașul mai aproape de obiectivul „vision zero” — reducerea numărului de accidente rutiere la zero. Ozol și colegii săi au desfășurat astfel de exerciții de-a lungul ultimelor șase luni, traversând diverse intersecții importante, în costume extravagante, precum un unicorn sau personajul Big Bird din „Sesame Street”. De data aceasta, costumul de pui a fost ales tocmai pentru că este extrem de vizibil, atrăgând atenția în mod inevitabil, scrie New York Post.

Experimentul neobișnuit din trafic

Ozol și-a făcut treaba pe bulevardul Alemany și la intersecția cu strada Rousseau, în San Francisco, asigurându-se că oferă șoferilor suficient timp și spațiu – aproximativ 200 de metri – pentru a-l observa și a opri. În mod surprinzător, mulți șoferi au ignorat complet prezența polițistului deghizat în pui și au continuat să treacă fără să încetinească, încălcând legea care cere șoferilor să oprească pentru pietonii care intră într-o trecere de pietoni.

„Dacă nu vezi un om într-un costum de pui uriaș, atunci chiar avem o problemă”, a spus Ozol pentru presa locală, ciatata de New York Post.  Cei care nu s-au conformat regulilor au fost opriți de colegii săi, iar amenzile emise au ajuns la sume considerabile, până la 400 de dolari pentru fiecare șofer imprudent.

Impactul metodei neobișnuite

Deși poate părea o cascadorie amuzantă, acțiunea poliției din San Francisco pare să aibă rezultate concrete. În primele 30 de minute de la începerea experimentului, opt șoferi au fost sancționați pentru că nu au oprit la trecerea de pietoni. „Încercăm să prevenim accidentele și să-i facem pe șoferi mai atenți la pietoni, chiar și atunci când aceștia sunt deghizați”, a explicat Căpitanul Amy Hurwitz. Ea a adăugat că exercițiul are un impact pozitiv: „Costumul este atât de vizibil, încât e imposibil să nu-l observi”.

Acest tip de patrulare tematică face parte dintr-un plan mai amplu al orașului San Francisco de a reduce numărul de accidente rutiere și de a proteja pietonii. Acțiunile de acest gen au început să devină mai frecvente, iar în cadrul celorlalte cinci exerciții similare, s-au dat între 30 și 40 de amenzi la fiecare sesiune.

Lt. Ozol a subliniat că, deși abordarea este una neconvențională, eficiența sa este incontestabilă. „Este o metodă neobișnuită, dar dacă măcar un șofer devine mai atent și oprește pentru pietoni, considerăm că experimentul a fost un succes”, a spus acesta.

Într-o lume în care siguranța rutieră devine din ce în ce mai importantă, poate că metodele neobișnuite, precum costumele de pui uriaș, sunt exact ceea ce e nevoie pentru a atrage atenția șoferilor și a asigura respectarea regulilor de circulație.