31 iul. 2024 | 07:30

Poliția Română te avertizează prin SMS și nu este vreo tentativă de fraudă. Așa scapi de amendă, afli când ți-a expirat permisul de conducere și nu numai

ACTUALITATE
Poliția Română te avertizează prin SMS și nu este vreo tentativă de fraudă. Așa scapi de amendă, afli când ți-a expirat permisul de conducere și nu numai

Poliția Română a lansat un nou serviciu inovativ prin care șoferii din România vor fi anunțați prin SMS și e-mail atunci când permisul de conducere urmează să expire. Această inițiativă, implementată de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), vine în sprijinul șoferilor, ajutându-i să evite amenzile usturătoare asociate cu conducerea unui vehicul cu permisul expirat.

Notificări pentru expirarea permisului auto

Începând cu această lună, șoferii care și-au înregistrat numărul de telefon mobil și adresa de e-mail la DGPCI vor primi notificări cu privire la expirarea permisului de conducere. Mesajele vor fi trimise în două etape:

  • Cu 30 de zile înainte de data expirării permisului.
  • La o zi după ce permisul a expirat, în cazul în care acesta nu a fost încă preschimbat.

Acest serviciu este automat pentru toți deținătorii de permis de conducere care și-au furnizat datele de contact la momentul depunerii cererii pentru eliberarea unui nou permis. În notificările primite, șoferii vor găsi informații esențiale, precum data de expirare a permisului, seria permisului auto și un link către platforma de programări online disponibilă pe site-ul DGPCI.

Ce trebuie să faci pentru a evita amenda

Când primești SMS-ul sau e-mailul de avertizare de la poliție, acesta este doar o notificare, fără nicio obligație imediată. Totuși, este esențial să reînnoiești permisul înainte de data expirării pentru a evita sancțiunile.

După expirarea permisului, șoferii nu mai au dreptul legal de a conduce. Conducerea unui vehicul cu permisul expirat este sancționată cu amenzi între 990 și 1.320 lei, corespunzătoare între 6 și 8 puncte de amendă.

Procedura de înlocuire a permisului auto expirat

Pentru a preschimba permisul de conducere expirat, trebuie să te prezinți la Direcția de Permise Auto din zona de domiciliu. Actele necesare includ:

  1. Cererea de schimbare a permisului.
  2. Actul de identitate în original.
  3. Dovada plății taxei de schimbare a permisului auto.
  4. Permisul de conducere vechi.
  5. Fișa medicală care atestă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care aplică.

În timpul depunerii actelor, ți se va face și o poză pentru noul permis. Permisul auto reînnoit va avea o valabilitate de 10 ani de la data eliberării.

Avantajele noului serviciu

Implementarea acestui sistem de notificări reprezintă un pas important în digitalizarea și eficientizarea serviciilor oferite de Poliția Română. Pe lângă reducerea amenzilor pentru expirarea permisului, această măsură contribuie la creșterea siguranței rutiere prin asigurarea că toți șoferii dețin permise valabile.

De asemenea, serviciul reduce birocrația și timpul petrecut de șoferi în procesul de reînnoire a permisului, oferind o modalitate rapidă și simplă de a fi la curent cu data expirării documentelor lor.

Noul serviciu de notificări prin SMS și e-mail introdus de DGPCI este o măsură binevenită care va ajuta milioane de șoferi să evite amenzile și să își mențină documentele în regulă. Această inițiativă demonstrează angajamentul autorităților de a îmbunătăți siguranța rutieră și de a facilita interacțiunea dintre cetățeni și instituțiile statului. Așadar, șoferii sunt îndemnați să se asigure că datele lor de contact sunt corect înregistrate la DGPCI pentru a beneficia de acest serviciu util

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele