04 oct. 2024 | 15:08

Ploaia de rachete lansată de Iran asupra Israelului e „o burniță” pe lângă potopul pe care-l poate declanșa China

ACTUALITATE
Ploaia de rachete lansată de Iran asupra Israelului e „o burniță” pe lângă potopul pe care-l poate declanșa China

Iranul a lansat săptămâna aceasta un atac masiv cu rachete asupra Israelului, într-o acțiune menită să destabilizeze apărarea aeriană a țării și să provoace daune majore.

Acest atac balistic este unul dintre cele mai mari din istorie, însă reprezintă doar o fracțiune din ceea ce China ar putea realiza într-un conflict militar similar.

Extinderea forței de rachete a Chinei

Deși atacul Iranului a fost semnificativ, capabilitățile militare ale Chinei, în special cele ale Forței de Rachete a Armatei de Eliberare a Poporului, reprezintă o amenințare mult mai mare.

Potrivit Departamentului de Apărare al SUA, China a dublat stocul de rachete balistice și lansatoare între 2021 și 2022, ceea ce pune în pericol forțele americane și aliații acestora din regiunea Indo-Pacific.

Un conflict cu China, deși nu este considerat iminent, este văzut ca o posibilitate în creștere. În cazul unui război între China și SUA, poate legat de o invazie chineză asupra Taiwanului, America s-ar putea confrunta cu un bombardament masiv de rachete, de o amploare fără precedent.

Diferențele dintre atacul Iranului și o potențială lovitură a Chinei

Comparativ cu atacul Iranului asupra Israelului, o lovitură chineză ar fi mult mai mare și mai letală. Expertul în apărare, Tom Karako, a declarat că, deși Iranul a realizat două dintre cele mai mari atacuri cu rachete din acest an, ceea ce ar putea face China ar fi mult mai grav.

Rachetele chineze, precum cele hipersonice DF-17, sunt mult mai avansate decât cele iraniene, putând evita sistemele de apărare antiaeriană și provocând daune masive.

Chiar dacă Israelul a reușit să intercepteze o mare parte din rachetele iraniene, China ar putea lansa atacuri mult mai complexe și devastatoare, menite să distrugă apărarea inamicului înainte de a lovi țintele militare.