02 feb. 2024 | 13:34

Planeta noastră se cutremură tot mai mult. Fenomenul din spate, cât de periculos este și ce spun oamenii de știință

ACTUALITATE
Planeta noastră se cutremură tot mai mult. Fenomenul din spate, cât de periculos este și ce spun oamenii de știință

Pe măsură ce valurile oceanice cresc și scad, ele aplică forțe la fundul mării și generează unde seismice pe planeta noastră.

Aceste unde seismice sunt atât de puternice încât apar ca o bătaie constantă pe seismografe, aceleași instrumente folosite pentru monitorizarea și studiul cutremurelor.

Semnalul acestei unde a devenit mai intens în ultimele decenii, reflectând oceane tot mai furtunoase.

Oamenii de știință au studiat modul în care s-a schimbat planeta noastră, în ani

Într-un nou studiu publicat în revista Nature Communications, oamenii de știință au urmărit această creștere în întreaga lume, în ultimele patru decenii.

Aceste date globale, împreună cu alte studii asupra oceanelor, sateliților și seismografiei regionale, arată o creștere de durata a decadelor în energia undelor, care coincide cu creșterea furtunilor atribuite încălzirii globale.

Cel mai răspândit semnal seismic de fundal este bătaia neîncetată creată de valurile oceanice impulsionate de furtuni, cunoscută sub numele de microseism global.

Valurile oceanice generează semnale microseismice în două moduri diferite. Cel mai puternic dintre ele, cunoscut sub numele de microseism secundar este pulsat la un interval de aproximativ opt și 14 secunde.

Un al doilea mod în care valurile oceanice generează semnale seismice globale este procesul de microseism primar.

Aceste semnale sunt cauzate de valurile oceanice care se deplasează direct, apăsând și trăgând puterea direct pe fundul mării.

Deoarece mișcările apei în cadrul valurilor scad rapid în adâncime, acest lucru are loc în regiunile în care adâncimile apei sunt mai mici de aproximativ 1.000 de metri.

Oceanele, mult mai „nervoase” în 2024

În studiul oamenilor de știință, a fost analizată intensitatea istorică a microseismelor primare începând cu sfârșitul anilor ’80 la 52 de stații de seismograf din întreaga lume.

S-a constatat că 41 (79 la sută) dintre aceste stații au arătat creșteri semnificative și progresive în energie pe parcursul decadelor.

Rezultatele indică faptul că energia globală a undelor oceanice, de la sfârșitul secolului al XX-lea, a crescut cu o rată mediană de 0,27 la sută pe an.

Cu toate acestea, începând cu anul 2000, această creștere medie globală a ratei a crescut cu 0,35 la sută pe an.

Vezi și: A noua planetă în Sistemul Solar? Ce ar putea fi, de fapt, acest obiect, ce cred oamenii de știință

Vezi și: ”Semnele vitale” ale Pământului sunt tot mai slabe. ”Viața pe planetă se află sub asediu”, semnal de alarmă tras de cercetători

Furtuna Ciarán, care a lovit Europa cu valuri puternice și vânturi năprasnice în noiembrie 2023, este un exemplu în acest sens.

Vezi și: Interiorul Pâmântului, un mister: ce au descoperit cercetătorii, schimbă tot ce știai despre planeta noastră

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele