25 oct. 2024 | 14:16

Pisicile sunt mai inteligente decât bebelușii și pot chiar să îi întreacă pe aceștia la jocurile de asociere a cuvintelor, arată cel mai recent studiu

ACTUALITATE
Pisicile sunt mai inteligente decât bebelușii și pot chiar să îi întreacă pe aceștia la jocurile de asociere a cuvintelor, arată cel mai recent studiu

Cercetările sugerează că felinele au capacități cognitive mai avansate decât s-ar crede, demonstrând abilități surprinzătoare de rezolvare a problemelor și de asociere. De exemplu, pisicile pot face conexiuni între diferite cuvinte și concepte într-un mod similar cu cel al copiilor, având o memorie și o capacitate de învățare remarcabile.

Pisicile, mult mai inteligent decât s-a crezut până acum

Aceste descoperiri subliniază natura complexă a comportamentului animal și sugerează că pisicile pot fi mult mai capabile din punct de vedere intelectual decât majoritatea oamenilor cred.

Ar părea că sunt detașate și indiferente la ceea ce facem – însă pisicile, de fapt, ne ascultă cu atenție atunci când vorbim și chiar pot depăși bebelușii la jocurile de asociere a cuvintelor, sugerează un studiu.

O echipă restrânsă de cercetători de la Universitatea Azabu din Japonia a descoperit că pisicile domestice obișnuite sunt capabile să asocieze cuvinte umane cu imagini, fără a fi stimulate sau recompensate.

Ce arată noile studii

Pentru a testa această capacitate, au implicat 31 de pisici adulte, folosind un test de cuvinte inițial conceput pentru bebeluși. În cadrul acestuia, fiecărei pisici i-au fost prezentate două scurte animații pe ecranul unui laptop, fiecare însoțită de un cuvânt inventat. După ce au urmărit fiecare animație de până la opt ori, pisicile au făcut o pauză scurtă, după care le-au fost arătate din nou videoclipurile, însă unele conțineau „cuvântul greșit”.

Analiza a arătat că pisicile păreau vizibil confuze atunci când cuvântul nu corespundea imaginii, petrecând aproximativ cu o treime mai mult timp privind ecranul în acest caz. Cercetătorii consideră că acest lucru arată că pisicile au reușit să lege cuvintele originale de imaginile respective.

Studiile anterioare sugerează că bebelușii au nevoie de mai mult timp pentru a face această asociere, fiind necesare între 16 și 20 de vizionări pentru a stabili conexiunile între cuvinte și imagini.

Autoarea Saho Takagi a declarat că „pisicile acordă atenție la ceea ce spunem în viața de zi cu zi și încearcă să ne înțeleagă mai mult decât ne imaginăm.”
Rezultatele acestui studiu au fost publicate în revista Scientific Reports.