30 sept. 2024 | 13:00

Piața imobiliară din România, în declin: Investitorii dispar, prețurile rămân ridicate

ACTUALITATE
Piața imobiliară din România, în declin: Investitorii dispar, prețurile rămân ridicate

Piața imobiliară din România traversează o perioadă dificilă, caracterizată de încetinirea vânzărilor și menținerea prețurilor la un nivel ridicat. Deși randamentele investițiilor imobiliare au început să scadă, iar interesul investitorilor s-a diminuat, prețurile locuințelor rămân la maxime istorice.

Potrivit lui Gabriel Blăniță, associate director valuation & advisory services la Colliers România, majoritatea celor care cumpără acum locuințe o fac din nevoia de a locui în ele, nu pentru investiții. În 2024, se estimează că peste 50% dintre români vor căuta să achiziționeze o locuință pentru uz personal, o schimbare majoră față de anii trecuți, când investițiile în imobiliare erau mult mai frecvente.

Investitorii se retrag din cauza randamentelor scăzute

Gabriel Blăniță a explicat, în cadrul emisiunii ZF Live, că segmentul investitorilor individuali în imobiliare a început să scadă semnificativ, întrucât randamentele obținute nu mai sunt la fel de atractive. În trecut, mulți români cumpărau apartamente și case pentru a le închiria ulterior, însă acum doar cei care investesc în zone cu potențial turistic mai continuă să se implice pe piață.

„Clienții sunt fie cei care cumpără pentru nevoia de locuire, fie cei care cumpără pentru investiție. Dacă până acum vedeam un număr destul de mare de investitori individuali în piață, acum numărul lor a început să mai scadă, pentru că randamentul a scăzut și nu mai rentează. Cei care cumpără pentru investiții o fac doar în zone unde potențialul e mai mare, unde există oportunități turistice, pentru a închiria pe termen scurt în regim Airbnb”, a explicat Blăniță.

Această schimbare de direcție este reflectată și în comportamentul celor care își caută locuințe. În timp ce în anii anteriori existau investitori care achiziționau mai multe proprietăți pentru a profita de randamentele ridicate, acum focusul s-a mutat pe cumpărători care au nevoie de o locuință proprie, iar segmentul investitorilor s-a restrâns semnificativ.

Nevoia de locuințe proprii crește în marile orașe

Conform sondajelor, în 2024, peste 50% dintre români își doresc să cumpere o locuință, majoritatea declarând că este cea mai mare investiție pe care o vor face. Această creștere a intenției de cumpărare este alimentată de dorința de a avea o locuință proprie, și nu de a investi pentru profit.

„Intenția de cumpărare s-a aflat aproape de maximul istoric, în zona de 50%. În 2024, o vedem la peste 50%, oamenii spun că cea mai mare investiție pe care urmează să o facă este într-o locuință”, a adăugat Blăniță.

În marile orașe din România, raportul dintre proprietari și chiriași s-a schimbat semnificativ. Dacă la nivel național 95% dintre români dețin propriile locuințe, în orașele mari doar 70% sunt proprietari, în timp ce 15% stau în chirie, iar alți 15% locuiesc cu părinții sau partenerii de viață. Această tendință reflectă o schimbare în mentalitatea și comportamentul românilor, care aleg să închirieze sau să locuiască împreună cu familia, în loc să investească imediat în achiziționarea unei locuințe.

Piața imobiliară din România rămâne un teritoriu volatil, cu prețuri mari și un declin al investițiilor, însă cererea pentru locuințe proprii continuă să fie în creștere, în special în rândul celor care își doresc stabilitate locativă.