22 iun. 2024 | 10:56

Pensionarii care nu vor primi bani în plus după recalculare. Care este motivul acestei decizii triste

ACTUALITATE
Pensionarii care nu vor primi bani în plus după recalculare. Care este motivul acestei decizii triste

De la 1 septembrie va intra în vigoare noua lege a pensiilor, cea care va aduce creșteri importante pentru unii dintre pensionarii României. Dar nu toți se vor bucura de această lege, pentru nu vor primi niciun ban în plus, Care este motivul acestei decizii.

Cine sunt pensionarii care nu vor primi bani în plus după recalculare

Nu toți pensionarii vor primi bani în plus de la 1 septembrie 2024, după recalcularea pensiilor. Fiecare senior poate avea o creștere diferită a pensiei, cuprinsă între 1% și 100%, în funcție de punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitate. Recalcularea pensiilor va aduce creșteri semnificative pentru pensionarii care au fost afectați de aplicarea legii și au avut un indice de corecție mic.

Aproximativ 1,7 milioane de pensionari nu vor primi niciun ban în plus, dar nici nu le vor scădea veniturile de la 1 septembrie.

Printre acești pensionari se numără cei cu un stagiu redus de muncă și care, în acest moment, încasează pensia minimă. Aceștia vor primi, în continuare, pensiile sociale actuale, de 1.281 de lei.

Șeful CNPP (Casa Națională de Pensii Publice), Daniel Baciu, a explicat că este vorba despre ”pensionarii care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Cu toate acestea, ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor beneficia în continuare, în fiecare an, de indexarea prevăzută de lege”.

De asemenea, pensionarii care s-ar putea să nu primească o majorare sunt cei cu pensiile foarte mari.

Cine va avea cele mai mari creșteri de pensii

Printre cei care primesc pensia minimă, sunt și seniori care vor avea o creștere semnificativă a venitului, inclusiv o dublare, deoarece au avut mulți ani de muncă și beneficiază de suplimentarea pe criterii de stabilitate.

Vezi și: Pensiile care dispar din România, este obligatoriu. Documentul a ajuns deja la Bruxelles, se schimbă din nou legea pentru pensionari

Daniel Baciu a mai precizat că cele mai mari creșteri de pensii le vor înregistra persoanele cu un stagiu de cotizare foarte mare, de peste 40 de ani și vor primi o indexare consistentă. De exemplu, un pensionar cu 36 de ani stagiu contributiv, 40 de puncte de contribuție și cu o pensie de 2.600 de lei, va primi o mărire de 65%.

Ce nu se va schimba de la 1 septembrie

Pensia medie este de 2.400 de lei. La 1 septembrie, pensia medie pentru 3.500.000 de pensionari va crește cu 40%. Este vorba de o creștere, medie, cu 1.000 de lei.

Vezi și: Viitorii pensionari care vor cădea victimă sistemului de pensii din România. Capcana tristă pentru milioane de români

  • Pensia minimă va rămâne neschimbată, la fel și punctul de pensie, până la 1 ianuarie 2025.
  • Nicio pensie recalculată nu va fi mai mică decât cuantumul aflat în plată.
Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele