01 feb. 2024 | 09:00

Pe lângă analfabetismul funcțional, România se confruntă cu analfabetism financiar. Suntem primii de la coadă în Europa

ACTUALITATE
Pe lângă analfabetismul funcțional, România se confruntă cu analfabetism financiar. Suntem primii de la coadă în Europa

România se confruntă cu o problemă gravă în ceea ce privește literația financiară, fiind printre ultimele locuri în Europa. Un studiu realizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) indică faptul că doar o treime dintre adulți demonstrează un nivel minim de cultură financiară.

Acest deficit de cunoștințe financiare reprezintă o provocare majoră pentru populație, în special în contextul actual marcat de inflație și creșterea ratelor dobânzilor.

Citește și: România, o țară a extremelor și sărăciei acute. ”Dacă stăm în București, Cluj, Iași… credem că viața nu e așa de grea”

Educația financiară în România, o problemă care ne costă scump

Conform raportului OCDE, majoritatea adulților din cele 39 de țări studiate, inclusiv România, au dificultăți în a gestiona eficient situații financiare complexe. Aceasta este o competență esențială pentru bunăstarea individuală și socială. În aceste condiții, cunoașterea și competențele financiare sunt vitale pentru a face față unor circumstanțe financiare dificile.

România înregistrează cele mai scăzute scoruri de literație financiară din regiune, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Economie Mondială (IEM). Acest fapt este subliniat de capacitatea limitată a majorității românilor de a calcula dobânda, de a distinge între valori nominale și reale și de a înțelege conceptul de diversificare a riscului. Mai mult, studiul arată că 38% dintre români se confruntă zilnic cu dificultăți financiare, iar 13% au probleme economice serioase.

Pe lângă aceste provocări, aproximativ 27% dintre români aleg să-și păstreze economiile acasă, iar 53% nu au economisit deloc în ultimii trei ani. Un procent de 39% dintre respondenți au declarat că nu sunt interesați să învețe informații gratuite despre concepte financiare.

Citește și: Bula imobiliară din România naște ”monștri”. Cum cresc prețurile, când nu se mai vinde nimic și nici nu se mai construiește

educatie-financiara-OECD

Cât de importantă este educația financiară, cine este pe primul loc

Comparativ cu alte națiuni dezvoltate precum Germania (53%), Țările de Jos (45%) și Austria (33%), România prezintă un nivel scăzut de literație financiară. Chiar și în comparație cu țările din regiune în curs de dezvoltare, precum Albania (10%), Bosnia și Herțegovina (10%), Serbia (17%), Bulgaria (18%), Ungaria (26%) și Croația (28%), România se situează la un nivel inferior.

Pentru a combate această problemă, este necesară dezvoltarea și multiplicarea proiectelor de educație financiară. Recomandările studiului se concentrează pe consolidarea capacității administrative și operaționale a instituțiilor publice responsabile de educația financiară, precum și pe implicarea sectorului privat în dezvoltarea de proiecte în acest domeniu.

În concluzie, literația financiară scăzută în România nu numai că afectează capacitatea indivizilor de a gestiona propriile finanțe, ci și stabilitatea piețelor financiare și funcționarea adecvată a economiei. Această problemă subliniază necesitatea unei abordări mai pro-active și integrate în educarea populației cu privire la conceptele și competențele financiare esențiale, potrivit datelor OCDE.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele