08 iul. 2024 | 18:41

Paradisul din Europa care s-a săturat de turiști. E a doua cea mai vizitată destinație din lume: “Plecați acasă!”

ACTUALITATE
Paradisul din Europa care s-a săturat de turiști. E a doua cea mai vizitată destinație din lume: “Plecați acasă!”

O destinație de vacanță frumoasă din Europa protestează față de turiștii străini. Localnicii s-au săturat ca lumea să le invadeze țara, așa că au ieșit în stradă. Peste 3.000 de oameni s-au adunat sâmbătă, 6 iulie 2024, pe străzi, pentru a manifesta împotriva turismului de masă, folosind „metode” neobișnuite.

Locul din Europa care s-a săturat de turiști

Spaniolii nu mai suportă turiștii străini! Sub sloganul „Să punem limite turismului”, mii de protestatari s-au adunat în cele mai importante puncte turistice ale capitalei Cataloniei, pentru a-și exprima nemulțumirea față de politicile aplicate de guvernul regional, care încasează milioane de euro în fiecare an de pe urma turiștilor străini.

Manifestanții au purtat pancarte cu sloganuri precum „Barcelona nu este de vânzare” și „Turiștilor, plecați acasă!”. Aceștia au folosit inclusiv pistoale cu apă împotriva celor care luau prânzul în centrul orașului. În fața mai multor hoteluri din Catalonia, mulțimea a strigat: „Turiștii, afară din cartierul nostru!”, iar unele localuri și hoteluri au fost „sigilate” cu bandă adezivă.

Proteste masive împotriva turismului excesiv în Malaga.

Proteste masive împotriva turismului excesiv în Malaga.

Spaniolii dau vina pe turism pentru explozia prețurilor locuințelor

Motivul protestelor îl reprezintă costurile locuințelor, care au crescut cu 68% în ultimii 10 ani! Activiștii spanioli dau vina pe turism pentru explozia prețurilor locuințelor și cer o schimbare a politicii economice pentru a îmbunătăți calitatea vieții pentru cei 1,6 milioane de locuitori ai orașului.

Pentru combaterea efectelor negative ale turismului de masă, primarul Jaume Collboni (54 de ani), a anunțat, în iunie, că va interzice închirierea apartamentelor pentru turiști până în 2029. Însă, planul edilului este contestat. O asociație a proprietarilor care închiriază locuințe de vacanță a lansat un avertisment cu privire la o creștere a pieței negre pentru cazare.

Institutul Național de Statistică (INE) susține că Spania este a doua cea mai vizitată destinație turistică din lume, după Franța, cu 85 de milioane de vizitatori străini în 2023, cu 18,7% mai mult decât anul precedent. Cea mai vizitată zonă este Catalonia, a cărei capitală e Barcelona, cu 18 milioane de vizitatori, urmată de Insulele Baleare, cu 14,4 milioane, și Insulele Canare, cu 13,9 milioane.