05 ian. 2024 | 10:49

Oscar Pistorius a fost eliberat condiționat. El și-a ucis iubita de Ziua Îndrăgostiților, în urmă cu 11 ani

SPORT
Oscar Pistorius a fost eliberat condiționat. El și-a ucis iubita de Ziua Îndrăgostiților, în urmă cu 11 ani

Oscar Pistorius, campionul paralimpic sud-african, a fost eliberat din închisoare la aproape 11 ani ani după ce și-a ucis iubita, Reeva Steenkamp, chiar de Ziua Îndrăgostiților. O comisie însărcinată cu eliberările anticipate a examinat cazul acestuia în luna noiembrie. A fost a doua cerere de eliberare condiționată a fostului sportiv.

Oscar Pistorius a scăpat de închisoare

Oscar Pistorius, acum în vârstă de 37 de ani, a fost iniţial condamnat la cinci ani de închisoare, în 2014, pentru ucidere din culpă, dar la sfârşitul anului 2015, după ce procurorii au contestat decizia. Curtea Supremă l-a găsit vinovat de crimă și, astfel, a primit o condamnare, în noiembrie 2017, de 13 ani și cinci luni de închisoare.

Sportivul, recunoscut drept „Blade Runner”pentru protezele din fibră de carbon, a trecut de la statutul de erou după ce a devenit campion paralimpic, la cel de ucigaş, după ce a împuşcat-o mortal pe iubita sa, modelul Reeva Steenkamp, în vârstă de 29 de ani, de Ziua Îndrăgostiţilor. El a tras un glonţ prin uşa băii camerei sale, în reşedinţa sa ultrasecurizată din Pretoria. În fața instanței, Oscar Pistorius a susținut că și-a confundat iubita cu un hoț.

Oscar Pistorius a fost eliberat condiționat. El și-a ucis iubita de Ziua Îndrăgostiților, în urmă cu 11 ani

Închisoarea în care a stat Oscar Pistorius. Sursa foto: Profimedia

Ce nu are voie să facă Oscar Pistorius

Oscar Pistorius, care a petrecut aproximativ opt ani şi jumătate în spatele gratiilor, a părăsit vineri, 5 ianuarie, închisoarea din Atteridgeville, de la periferia capitalei Pretoria şi se află „la domiciliul său”, a anunţat Departamentul Serviciilor Penitenciare din Africa de Sud. El are interdicția de a vorbi cu presa.

„La fel ca şi alţi eliberaţi condiţionat, Pistorius nu are voie să acorde interviuri presei. Faptul că Pistorius este cunoscut publicului larg nu îl face diferit faţă de alţii şi nu justifică un tratament special”, a comunicat administraţia închisorii.

Sportivul va fi monitorizat de autorități până la expirarea oficială a sentinței, ”la fel ca toți ceilalți liberi condiționat”, a declarat Departamentul Serviciilor Corecționale. De asemenea, el va trebui să participe și la ședințele de terapie.

Cu un an înaintea tragicului eveniment, sextuplul campion paralimpic a intrat în istoaria sportului, după ce a concurat alături de atleţi valizi în proba de 400 m din cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra, o premieră pentru un sportiv cu ambele picioare amputate.

Ce a spus mama Reevei Steenkamp

Într-o scrisoare trimisă comisiei de eliberare condiționată înainte de verdict, mama Reevei Steenkamp a precizat că nu se opune eliberării lui Oscar Pistorius, dar s-a întrebat dacă ”problemele uriașe de furie” ale acestuia au fost cu adevărat rezolvate în închisoare, arătându-se ”îngrijorată pentru siguranța oricărei femei” care ar intra acum în contact cu el, potrivit BBC.

Oscar Pistorius a fost eliberat condiționat. El și-a ucis iubita de Ziua Îndrăgostiților, în urmă cu 11 ani

Oscar Pistorius și Reeva Steenkamp, în 2016. Sursa foto: Profimedia

June Steenkamp a ales să nu participe la ședința de eliberare condiționată din noiembrie, la închisoarea Atteridgeville, lângă Pretoria, spunând că ”pur și simplu nu pot aduna energia pentru a-l înfrunta din nou în această etapă”. Soțul ei și tatăl lui Reeva, Barry, a murit la începutul anului trecut, după ani de zile în care presiunea asupra familiei a fost imensă,

Citește și: Scandal uriaș în Brazilia cu fotbalist exclus de la națională. Starul lui United, acuzat de fosta iubită de agresiune fizică – GALERIE FOTO

Mama tinerei a susținut că ucigașul fiicei sale nu a arătat că are remușcări pentru ce a făcut, dar a decis să-l ierte cu mult timp în urmă, deoarece ”știam cu siguranță că nu aș putea supraviețui dacă ar trebui să mă agăț de furia mea”.

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele