27 iun. 2024 | 17:30

Orașul în care-ți crește salariul „irațional de mult”: De ce „plouă” cu bani peste angajați

ACTUALITATE
Orașul în care-ți crește salariul

Reacțiile puternice din partea rivalilor și clienților au fost generate de recentele ajustări salariale pentru avocații tineri din firmele de elită din Londra. Aceste reacții le consideră „iraționale” și nesustenabile.

Potrivit Financial Times, îmbunătățirea perspectivelor economice și creșterea numărului de tranzacții au reînviat competiția acerbă pentru atragerea tinerelor talente în City of London.

Creșterile salariale ale tinerilor avocați din Londra stârnesc controverse

Firmele britanice din „cercul magic” – Freshfields Bruckhaus Deringer, Linklaters, Clifford Chance și A&O Shearman – au majorat recent salariile avocaților nou calificați (NQ) cu 20%, ajungând la 150.000 de lire sterline. În paralel, firmele americane cu birouri în Londra au crescut remunerațiile până la 180.000 de lire sterline în 2024.

Această tendință reflectă o creștere de până la 50% a remunerațiilor pentru tinerii avocați în ultimii cinci ani, provocând îngrijorări că salariile mai mari ar putea duce la așteptări crescute în ceea ce privește orele de muncă, afectând astfel bunăstarea angajaților. „Este o nebunie ceea ce permitem să se întâmple cu salariile avocaților debutanți”, a declarat un managing partner al unei firme de avocatură globale.

Remunerația avocaților NQ din Londra a devenit un barometru al succesului în ultimii ani, pe măsură ce firmele britanice încearcă să concureze cu prezența crescândă a rivalilor lor din SUA în City of London. Firmele americane de elită, precum Latham & Watkins, concurează din ce în ce mai mult cu cercul magic pentru mandate corporative în Marea Britanie, unde fuziunile și achizițiile au atins cel mai ridicat nivel valoric din 2018, potrivit Dealogic.

„Salariile sunt deja iraționale”

Astfel, la nivel global, preluările din acest an au totalizat 1,3 miliarde de dolari, o creștere de 23% față de aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor compilate de London Stock Exchange Group. Acest nivel de tranzacții necesită, de obicei, o mică armată de avocați juniori pentru a ajuta la execuție.

Așadar, firmele americane de top, inclusiv Latham, își plătesc cei mai tineri asociați cu 225.000 de dolari (176.000 de lire sterline) în City of London, la egalitate cu salariile asociaților lor omologi din primul an în SUA. Quinn Emanuel și Gibson Dunn au mărit salariile noilor calificați în capitala britanică la 180.000 de lire sterline în acest an.

Pe de altă parte, în România, nivelul salariilor variază considerabil în funcție de sectorul economic, nivelul de educație și experiența profesională a lucrătorilor. În general, salariile din sectorul privat sunt mai mari decât cele din sectorul public, iar marile orașe precum Bucureștiul și Cluj-Napoca oferă adesea salarii mai competitive comparativ cu zonele rurale. Cu toate acestea, există o discrepanță semnificativă între veniturile angajaților din diferite industrii, tehnologia și IT-ul fiind printre cele mai bine plătite domenii, în timp ce sectoarele tradiționale precum agricultura și construcțiile pot avea salarii mai mici.