02 feb. 2024 | 09:30

Orașul din România, transformat de un aeroport dezvoltat inteligent. Nu este Cluj sau Brașov, iar afacerile au explodat aici

ACTUALITATE
Orașul din România, transformat de un aeroport dezvoltat inteligent. Nu este Cluj sau Brașov, iar afacerile au explodat aici

Orașul Iași se transformă rapid datorită dezvoltării inteligente a Aeroportului Internațional Iași. În anul 2023, aeroportul a înregistrat cele mai bune cifre din istoria sa, ocupând locul al treilea la nivel național după București și Cluj-Napoca, în ceea ce privește numărul de călători.

Această expansiune nu este doar un semn al creșterii mobilității, ci și un indiciu al potențialului enorm de dezvoltare pentru întreg orașul.

Terminalul T4 de la Aeroportul Iași, un pas mare în față

Pe data de 23 ianuarie a fost prezentat noul terminal, T4, care transformă Aeroportul Internațional Iași în al doilea cel mai mare aeroport din România, după Otopeni. Această expansiune nu numai că îmbunătățește infrastructura, dar și deschide noi oportunități pentru locuitorii și afacerile din regiune.

Citește și: Viața în România, un lux pe care și-l permit din ce în ce mai puțini. Topul celor mai scumpe orașe de la noi te poate uimi

Localnicii, precum Ciprian, un tânăr de 29 de ani, văd noul terminal ca un impuls pentru dezvoltarea orașului. „Un oraș ca Iașiul are nevoie de un astfel de aeroport. Devenim mai vizibili pentru turiști și oamenii de afaceri, care vor putea ajunge mult mai ușor în oraș,” spune Ciprian. Vor putea ajunge mult mai uşor în oraş, vor avea parte de condiţii corespunzătoare. Şi operatorii de zboruri vor fi mai atraşi să aibă curse din Iaşi şi spre Iaşi. Un aeroport atât de mare va conduce şi la apariţia multor locuri de muncă, deci este benefic pentru oraşul nostru”, adăugat el.

Aeroportul nu doar că facilitează accesul, dar și generează noi locuri de muncă și stimulează economia locală.

Citește și: Cât câștigă românii, în raport cu angajații din alte țări. Salariul minim pe economie, sub lupă

Cum a ajuns Iași un hub european în IT

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, subliniază rolul crucial al aeroportului în dezvoltarea regiunii, în special în sectoarele ospitalității, transportului, logisticii și IT&C.

,,Dincolo de scopul evident al aeroportului, de a asigura mobilitatea oamenilor, dezvoltarea județului este direct legată de existența unui aeroport modern. Un loc de muncă creat în aeroport generează alte multe locuri de muncă în comunitate. Pe lângă joburile directe, aeroporturile susțin, indirect, crearea de noi locuri de muncă în domenii precum ospitalitate, transport, logistică, cultură. Însăși construirea terminalului a generat locuri noi de muncă în județ.

La un moment dat, constructorul Strabag lucra cu şapte subcontractori din Moldova, iar cinci dintre aceștia erau chiar firme din Iași. Pentru mediul de afaceri și pentru domeniul IT&C, un aeroport modern care să ne conecteze de întreaga lume este un sprijin esențial în desfășurarea și dezvoltarea activității și vine să consolideze poziția Iașului de hub European în industria IT”, a precizat Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Ce se întâmplă la Iași

Dezvoltarea aeroportului are un impact pozitiv direct asupra economiei locale. Crearea de locuri de muncă, atragerea investițiilor și îmbunătățirea accesibilității fac din Iași un centru atrăgător atât pentru afaceri, cât și pentru turism. Constructorul Strabag, implicat în construirea terminalului, a colaborat cu multiple firme locale, demonstrând cum astfel de proiecte pot stimula economia regională.

Modernizarea Aeroportului Internațional Iași marchează un punct de cotitură pentru oraș și regiune. Prin îmbunătățirea accesibilității și crearea de noi oportunități economice, Iașiul se profilează ca un pol important de dezvoltare în estul României. Acest proiect demonstrează cum investițiile inteligente în infrastructura de transport pot avea un efect multiplicator asupra creșterii economice și a calității vieții locuitorilor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele