10 iul. 2024 | 13:28

Oligarhii ruși au devenit și mai bogați pe timp de război. Cum au reușit să își mărească averile, deși au fost izolați economic la nivel mondial

ACTUALITATE
Oligarhii ruși au devenit și mai bogați pe timp de război. Cum au reușit să își mărească averile, deși au fost izolați economic la nivel mondial

12 magnați ruși au încasat dividende în valoare de 11,4 miliarde de dolari pentru tot anul 2023 până în primul trimestru al anului 2024. Plățile ilustrează modul în care cele mai mari companii din Rusia continuă să câștige în ciuda izolării economiei sale de către Occident.

Economia Rusiei pe timp de război a crescut, astfel că unii dintre oligarhii acestei țări au devenit și mai bogați.

Cum au reușit oligarhii ruși să își mărească averile pe timp de război

Cel puțin 12 oameni de afaceri au primit peste 1 trilion de ruble, echivalentul a 11,4 miliarde de dolari, sub formă de dividende pentru tot anul 2023 și primul trimestru al anului 2024, potrivit Bloomberg. Publicația și-a bazat calculele pe informații făcute publice.

Mulți dintre magnații care au primit dividendele excepționale au o legături apropiate cu președintele rus Vladimir Putin, potrivit agenției de presă. Unii dintre aceștia au fost sancționați de Occident.

Exportatorii de mărfuri, cele mai mari venituri

Cei mai mari câștigători ai plății dividendelor au fost exportatorii de mărfuri care au beneficiat de pe urma orientării comerțului Rusiei spre est, către China, India și alte țări din sudul lumii. Principalii lor clienți erau anterior din Europa.

Cel mai mare câștigător a fost Vagit Alekperov, un acționar-cheie și fost președinte al gigantului petrolier Lukoil, care a primit dividende în valoare de 186 de miliarde de ruble, conform Bloomberg. El a fost sancționat de Marea Britanie și Australia, potrivit businessinsider.com.

Alexey Mordashov, președinte și acționar principal al companiei siderurgice Severstal, a încasat 148 de miliarde de ruble în dividende. SUA, Regatul Unit și UE l-au sancționat.
Între timp, Vladimir Lisin, președintele Novolipetsk Steel, a încasat dividende în valoare de 121 de miliarde de ruble.

Plățile ilustrează modul în care cele mai mari companii din Rusia continuă să profite în ciuda izolării economiei țării de către Occident, care a crescut cu 5,4% în primul trimestru al acestui an față de anul trecut,

Economia Rusiei, prosperă pe timp de război

Economia Rusiei în plin război este atât de puternică încât Banca Mondială a ridicat-o săptămâna trecută la rangul de „țară cu venituri ridicate”.

Cu toate acestea, Centrul rus de analiză macroeconomică și prognoză pe termen scurt – un important grup de reflecție – a avertizat că economia țării s-ar putea dezechilibra și ar putea intra în criză în a doua jumătate a acestui an, în cazul în care Banca Rusiei va majora ratele dobânzilor, a relatat luni Kommersant, o publicație de știri economice.

Elvira Nabiullina, șefa băncii centrale a Rusiei, a semnalat o viitoare creștere a ratei dobânzii din cauza inflației peste așteptări.

Rata dobânzii cheie din Rusia este deja la 16% pentru a tempera creșterea prețurilor, dar inflația a atins 8,3% în mai – cu mult peste obiectivul oficial de 4%.