26 sept. 2024 | 09:00

Obligatoriu în România pentru toți furnizorii de energie, trebuie anunțați români. Așa aflăm noile tarife la curent și gaze naturale

ACTUALITATE
Obligatoriu în România pentru toți furnizorii de energie, trebuie anunțați români. Așa aflăm noile tarife la curent și gaze naturale

Dispariția plafonării prețurilor la energie, prevăzută pentru primăvara anului 2025, vine cu vești proaste pentru românii care se vor confrunta cu creșteri semnificative ale facturilor. După 31 martie 2025, prețurile la energie electrică și gaze naturale ar putea crește substanțial, ajungând la valori chiar duble față de cele actuale. În acest context, Ministerul Energiei introduce măsuri obligatorii pentru furnizori, care trebuie să informeze consumatorii cu privire la noile tarife și să le ofere alternative mai avantajoase.

Cum se vor modifica prețurile după 31 martie 2025

În prezent, milioane de consumatori din România plătesc un tarif plafonat de 68 de bani pe kWh pentru energie electrică. Cu toate acestea, specialiștii avertizează că, odată ce plafonarea va dispărea, prețurile ar putea ajunge între 1 și 1,5 lei pe kWh. Corneliu Bodea, președintele Centrului Român de Energie, a explicat că piața va reveni la mecanisme libere, unde prețurile vor fi dictate de cerere și ofertă, iar consumatorii trebuie să se aștepte la tarife semnificativ mai mari.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, confirmă această posibilitate, dar estimează că prețurile nu vor depăși 1,3 lei pe kWh după eliminarea plafonării. Deja unii furnizori au anunțat oferte care reflectă noile realități ale pieței. De exemplu, PPC, fostul ENEL, oferă un tarif de 1,23 lei/kWh, în timp ce Hidroelectrica vine cu prețuri mai competitive, între 0,77 și 0,90 lei pe kWh, în funcție de regiune.

Obligațiile furnizorilor de energie către consumatori

Pentru a evita surprizele neplăcute, Ministerul Energiei intenționează să impună furnizorilor obligația de a transmite notificări oficiale consumatorilor, în care să fie prezentate clar noile tarife aplicabile din aprilie 2025. Scopul acestor înștiințări este de a informa românii cu privire la costurile pe care le vor suporta după eliminarea plafonării, dar și de a le oferi posibilitatea de a alege furnizori cu oferte mai avantajoase.

De asemenea, Ministerul dorește să determine furnizorii să își actualizeze contractele și să ajusteze prețurile în jos, în cazul în care acestea au rămas la niveluri ridicate din perioada crizei energetice. Este important ca românii să fie atenți la ofertele pe care le primesc și să evite contractele cu prețuri nejustificat de mari, care depășesc valoarea de 1,5 lei pe kWh.

Măsuri de sprijin pentru consumatorii vulnerabili

Creșterea prețurilor la energie va afecta în mod special persoanele cu venituri mici și pe cei care utilizează aparate medicale pentru îngrijire la domiciliu. Pentru a-i proteja pe acești consumatori vulnerabili, Ministerul Energiei pregătește o schemă de sprijin financiar care va continua și în 2025.

Corina Murafa, expert în energie, a explicat că schema de compensare se va adresa celor care, odată ce plătesc factura la energie, ajung sub pragul de sărăcie. Acest ajutor va lua forma unei rambursări a cheltuielilor excesive pentru energie, sprijinul fiind destinat și familiilor numeroase sau celor care folosesc aparate medicale vitale.

Ce trebuie să facă consumatorii

Pentru a evita costurile excesive la energie după 2025, consumatorii sunt sfătuiți să fie atenți la noile oferte primite din partea furnizorilor. Corneliu Bodea atrage atenția asupra ofertelor neserioase care depășesc valoarea de 1,5 lei pe kWh și recomandă alegerea unui furnizor cu prețuri mai competitive.

În acest sens, Hidroelectrica ar putea rămâne cel mai avantajos furnizor de energie și după eliminarea plafonării, motiv pentru care se așteaptă un nou val de clienți care să migreze către acest furnizor. Cu aproape 600.000 de clienți deja, Hidroelectrica își consolidează poziția de lider pe piața energiei din România.

În concluzie, perioada următoare va aduce schimbări majore pentru consumatorii de energie din România, iar informarea corectă și alegerea unei oferte avantajoase vor fi esențiale pentru a face față noilor prețuri.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele