10 mai 2024 | 08:45

O lingură de ulei de măsline reduce riscul de demență: Cum te ajută, mai exact, conform cercetătorilor

ACTUALITATE
O lingură de ulei de măsline reduce riscul de demență: Cum te ajută, mai exact, conform cercetătorilor

Dovezi tot mai numeroase sugerează că adăugarea doar a unei lingurițe de ulei de măsline în dieta zilnică poate avea beneficii semnificative pentru sănătate. Un nou studiu din SUA sugerează că acest lucru include și protecția împotriva demenței.

Consumul zilnic de ulei de măsline poate reduce riscul de deces legat de demență cu 28%

În timp ce dietele sănătoase „mediteraneene” în general includ un strop de ulei de măsline, cercetătorii susțin că ingredientul în sine se evidențiază prin calitățile sale benefice.

„În mod tipic, persoanele care folosesc ulei de măsline pentru gătit sau ca dressing au o calitate mai bună a dietei în ansamblu, dar interesant, am constatat că asocierea este independentă de acest factor”, a declarat nutriționista de la Universitatea Harvard, Anne-Julie Tessier, pentru Kaitlin Vogel la Healthline.

Tessier și colegii săi au combinat rezultatele unor sondaje efectuate asupra asistentelor medicale și a profesioniștilor din domeniul sănătății din anii 1970 și 1980. Toți erau lipsiți de boli de inimă și cancer, când sondajele au introdus pentru prima dată întrebări privind consumul de ulei de măsline în 1990. În anii care au urmat, 4.751 din cei 92.383 de participanți selectați au murit din cauze legate de demență.

Ce au descoperit cercetatorii

Cercetătorii au descoperit că adulții care consumau regulat mai mult de 7 grame de ulei de măsline pe zi (puțin peste o linguriță sau aproximativ jumătate de lingură) aveau cu 28% mai puține șanse să moară din cauze legate de demență în comparație cu cei care consumau rar sau deloc ulei de măsline.

„Uleiul de măsline poate exercita efecte antiinflamatorii și neuroprotectoare datorită conținutului său ridicat de acizi grași mononesaturați și a altor compuși cu proprietăți antioxidante precum vitamina E și polifenolii”, explică Tessier și echipa sa în lucrarea lor.

Studiile pe animale sugerează că anumite tipuri de grăsimi, cum ar fi acizii grași mononesaturați găsiți în uleiul de măsline, pot avea beneficii de protecție asupra sănătății, iar polifenolii pot ajuta la prevenirea plăcilor de amiloid asociate cu boala Alzheimer.

Ca referință, demența este o tulburare complexă a creierului care afectează capacitatea unei persoane de a gândi, de a învăța și de a-și aminti lucruri. Aceasta poate fi cauzată de mai multe condiții și boli, cum ar fi boala Alzheimer, boala Parkinson, leziunile cerebrale traumatice sau tulburările vasculare.

Simptomele demenței pot varia, dar pot include pierderea memoriei, dificultăți în gândirea și luarea deciziilor, schimbări de dispoziție și comportamente neobișnuite. Este o afecțiune care poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții individului afectat și a familiilor lor, necesitând adesea îngrijire specializată și suport pe termen lung.