06 nov. 2024 | 00:08

O comoară de 4000 de ani în Egipt: descoperirea care rescrie istoria ritualurilor funerare

ACTUALITATE
O comoară de 4000 de ani în Egipt: descoperirea care rescrie istoria ritualurilor funerare
Mormântul de 4.000 de ani din Egiptul Antic: artefacte rare și ritualuri funerare ies la lumină

Arheologii au descoperit recent un mormânt egiptean unic, vechi de aproape 4.000 de ani, în necropola Asasif de Sud, în apropierea Templului lui Hatshepsut de pe malul vestic al Nilului, în Luxor. This discoverre remarcabilă include rămășițele a 11 membri ai unei familii din perioada Dinasției a XII-a și a XIII-a, sugerând utilizarea mormântului pe mai multe generații în perioada cunoscută ca Regatul Mijlociu al Egiptului. Descoperirea marchează primul mormânt de acest tip găsit în zona respectivă, deschizând noi perspective asupra practicilor funerare și tradițiilor de înmormântare egiptene.

Artefactele și ritualurile funerare oferă indicii despre viața egiptenilor

Echipa de cercetători americani și egipteni de la Proiectul de Conservare South Asasif, care a coordonat săpăturile, a constatat că trupurile defuncționate erau așezate în sicrie din lemn, aliniate unul lângă altul, cu capetele orientate în direcții opuse. În ciuda deteriorării provocate de inundații antice, care au distrus sicriele și pânzele de înfășurare, unele artefacte funerare au rămas intacte. Printre obiectele găsite se numără figurine, bijuterii și amulete simbolice.

Unul dintre cele mai prețioase obiecte descoperite a fost un colier din ameteist cu pandantiv în formă de cap de hipopotam. Hipopotamul avea o semnificație aparte în Regatul Mijlociu, simbolizând puterea Nilului și protecția în viața de apoi. Acest colier excepțional, găsit lângă rămășițele unui bărbat, sugerează că defunctul ocupa un rang înalt, iar prezența acestei amulete simbolizează dorința de protecție în trecerea vieții după moarte.

Alte artefacte importante includ două oglinzi din cupru – o cu mâner în formă de lotus, iar ceaaltă decorată cu imaginea zeiței Hathor, protectoarea femeilor, a fertilității și iubirii. Frumusețea și măiestria acestor obiecte subliniază rafinamentul artistic și cultural al epocii, oferind o fereastră în stilul de viață și convingerile religioase ale egiptenilor antici.

În stânga, o statuietă reprezentând-o pe Hathor, zeița egipteană a iubirii, în mijloc, un mâner de oglindă, iar în dreapta, un colier cu mărgele din ametist

În stânga, o statuietă reprezentând-o pe Hathor, zeița egipteană a iubirii, în mijloc, un mâner de oglindă, iar în dreapta, un colier cu mărgele din ametist, descoperit de arheologi în timpul lucrărilor de restaurare a mormântului lui Karabaskin, un oficial. din Dinastia a XXV-a.

O descoperire care rescrie istoria necropolei Asasif de Sud 

Katherine Blakeney, arheologul care a condus echipa de cercetare, a declarat pentru Archaeologymag.com că descoperirea acestui mormânt din Regatul Mijlociu schimbă percepția asupra necropolei Asasif de Sud, extinzând cronologia și integrând-o în vasta necropolă tebană a Regatului Mijlociu. Până acum, Asasif era considerată o necropolă exclusivă pentru morminte din dinastiile ulterioare (a XVIII-a, a XXII-a, a XXV-a și a XXVI-a), datând între 1550 î.Hr. și 525 î.Hr. Însă descoperirea acestui mormânt sugerează o utilizare mult mai timpurie a necropolei, legată de familii de elită care au contribuit la prosperitatea regiunilor.

Pe lângă colierul simbolic, arheologii au descoperit brățări, inele și alte bijuterii, în mare parte asociată cu rămășițele femeilor, iar obiectele găsite în apropierea lor ilustrează o atenție deosebită acordată podoabelor în viața de zi cu zi. În mod remarcabil, aceste artefacte s-au păstrat într-o stare relativ bună, subliniind măiestria meșteșugarilor din perioada Regatului Mijlociu și oferind indicii despre prosperitatea materială și culturală a acelor vremuri.

Acest colier a fost considerat cel mai important, deoarece era singurul aparținând unui bărbat și ar fi putut semnifica faptul că acesta ocupa un rang superior.

Acest colier a fost considerat cel mai important, deoarece era singurul aparținând unui bărbat și ar fi putut semnifica faptul că acesta ocupa un rang superior.

Importanța Regatului Mijlociu și planuri pentru cercetări viitoare

Regatul Mijlociu (1938-1630 î.Hr.) este cunoscut ca o perioadă de stabilitate și prosperitate în Egiptul antic. După o perioadă de dezordine, egiptenii au reușit să construiască un guvern centralizat puternic, susținut de o economie agricolă înfloritoare și o rețea comercială extinsă. Faraonii Dinastia a XII-a, Amenemhat I și Senusret I, erau considerați lideri devotați, iar condițiile de viață ale clasei mijlocii s-au din cumpărăt în mod semnificativ, fiind accesibile mai multe bunuri de consum și o varietate de produse manufacturate.

This discoverre offer arheologilor un prilej unic de a explora în ritualurile funerare și rolul simbolurilor în credințele egiptene despre viața de apoi. Echipa americană, alături de colegii lor egipteni, intenționează să continue săpăturile în speranța că vor descoperi și alte artefacte și elemente ale mormântului, care să ofere detalii suplimentare despre modul de viață din Regatul Mijlociu.

Arheologii au descoperit în mormânt coliere, brățări și alte artefacte care aparțineau, în principal, femeilor.

Arheologii au descoperit în mormânt coliere, brățări și alte artefacte care aparțineau, în principal, femeilor.

Descoperirea acestui mormânt vechi de 4.000 de ani marchează un moment important în arheologia egipteană, oferind o privire rară asupra practicilor funerare din Regatul Mijlociu și asupra complexității culturale și artistice a acelei epoci. Artefactele remarcabile descoperite și ritualurile specifice evidențiază atât respectul față de tradițiile ancestrale, cât și dorința de a asigura o tranziție sigură în viața de apoi. Pe măsură ce săpăturile continuă, cercetătorii speră să deslușească mai multe mistere ale vieții și credințelor egiptenilor antici, făcând astfel legătura dintre trecutul îndepărtat și înțelegerea noastră modernă asupra istoriei Egiptului antic.