04 oct. 2024 | 08:30

Nu mai puțin de 21 de milioane de euro pentru fermierii vulnerabili. Noul ajutor pentru românii afectați de secetă, bani de la Bruxelles

ACTUALITATE
Nu mai puțin de 21 de milioane de euro pentru fermierii vulnerabili. Noul ajutor pentru românii afectați de secetă, bani de la Bruxelles

Uniunea Europeană vine în sprijinul fermierilor afectați de fenomenele climatice extreme din acest an, alocând un fond de 120 de milioane de euro pentru susținerea acestora.

România, grav afectată de secetă și alte schimbări climatice, va primi 21,6 milioane de euro din acest pachet de ajutor. Această măsură vine în contextul în care fermierii europeni se confruntă cu dificultăți majore din cauza schimbărilor climatice, dar și a concurenței de pe piața agricolă globală.

Cum vor fi distribuiți banii pentru fermierii români

Fondurile europene sunt menite să compenseze pierderile suferite de fermieri în urma secetei și a altor fenomene climatice extreme din primăvara și vara acestui an. România, împreună cu Bulgaria, Germania, Estonia și Italia, se numără printre țările care vor primi sprijin financiar. Aceste fonduri vor fi direcționate către fermierii care se află într-o situație vulnerabilă din cauza condițiilor climatice severe.

Acești bani vin ca o gură de oxigen pentru agricultura românească, având în vedere că seceta din 2023 a afectat grav culturile de cereale și oleaginoase. În cadrul Consiliului pentru Agricultură, s-a discutat și despre simplificarea politicilor agricole, cu scopul de a reduce povara administrativă asupra fermierilor, o măsură care ar putea contribui la o mai bună gestionare a resurselor și la o distribuire mai eficientă a fondurilor.

Fondurile de la Bruxelles sunt esențiale pentru a sprijini fermierii români în refacerea capacității de producție și pentru a le asigura un viitor stabil în contextul schimbărilor climatice care afectează din ce în ce mai mult agricultura.

Măsuri economice suplimentare și impactul asupra pieței

Pe lângă alocarea fondurilor pentru fermieri, Uniunea Europeană a propus o serie de măsuri economice pentru a proteja piața agricolă europeană. Printre acestea se numără majorarea tarifelor pentru anumite produse rusești, cum ar fi cerealele și oleaginoasele, o măsură menită să limiteze veniturile Moscovei și să ofere fermierilor europeni o șansă mai mare de a-și vinde produsele pe piața internă.

Aceste taxe suplimentare asupra importurilor rusești au fost introduse încă din primăvara anului 2023, ca parte a eforturilor de a reduce dependența Europei de produsele agricole din Rusia și de a sprijini fermierii locali. În urma acestor măsuri, produsele europene au câștigat o vizibilitate mai mare pe piața internă, iar fermierii au beneficiat de condiții mai bune pentru vânzarea recoltei lor.

În concluzie, sprijinul financiar din partea Uniunii Europene, alături de măsurile economice adoptate pentru protejarea pieței agricole, reprezintă pași importanți în susținerea fermierilor români și în combaterea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii. Este esențial ca aceste fonduri să fie gestionate eficient, iar măsurile de simplificare a proceselor administrative să fie implementate cât mai curând pentru a reduce presiunea asupra fermierilor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele