27 mart. 2024 | 19:46

Noua versiune a Chrome pentru laptopurile cu Snapdragon promite o performanță revoluționară

ACTUALITATE
Noua versiune a Chrome pentru laptopurile cu Snapdragon promite o performanță revoluționară

Google anunță că noua sa versiune a Chrome pentru laptopurile cu Windows care rulează cipuri Snapdragon este mult mai rapidă.

Google Chrome și Snapdragon

Primele PC-uri Qualcomm Snapdragon X Elite vor sosi mai târziu în acest an. Google a lansat o nouă versiune a Chrome pentru laptopurile cu Windows care rulează procesoare Qualcomm Snapdragon. Cei doi producători spun că versiunea Snapdragon a Chrome arată „o îmbunătățire dramatică a performanței”. Noua variantă Chrome este disponibilă pentru descărcare începând de acum.

Deși există deja laptopuri Windows cu Snapdragon pe care le poți cumpăra, anunțul acesta se referă în principal la pregătirea terenului pentru dispozitivele viitoare care rulează pe Snapdragon X Elite. Qualcomm spune că cipul va depăși cu mult viteza liniei sale Snapdragon 8cx Gen 3. Dar dacă ai un computer cu Snapdragon disponibil în prezent, noul Chrome pentru Snapdragon va funcționa și acolo.

Google consideră lunga lor istorie de colaborare în dezvoltarea Androidului (de 16 ani încoace) ca un avantaj, în timp ce Qualcomm încearcă să-și mărească cota de piață a PC-urilor față de Intel.

Ce spune Google

„Colaborarea noastră strânsă cu Qualcomm Technologies va ajuta la asigurarea faptului că utilizatorii Chrome obțin cea mai bună experiență posibilă în timp ce navighează pe web, pe PC-urile actuale compatibile cu ARM”, a scris Hiroshi Lockheimer, vicepreședinte senior Google, într-un comunicat de presă.

Primele PC-uri Snapdragon X Elite sunt programate să fie lansate la mijlocul acestui an. Cipul este alimentat de 12 nuclee Oryon și are, potrivit Qualcomm, o performanță a CPU-ului dublă față de Core i7-1360P și i7-1355U de generația a 13-a a Intel — folosind cu 68% mai puțină energie. Cipul se bazează pe un design de 4nm fabricat de TSMC. Vitezele de ceas tipice variază între 3,8 GHz și o creștere a nucleului dual de până la 4,3 GHz.

Qualcomm chiar spune că majoritatea jocurilor Windows vor rula la aproape viteza maximă fără a fi nevoie să modifici codul sau să schimbi resursele.

Deși Intel este cel mai direct competitor al Qualcomm pe piața Windows, încearcă și să se ridice sau să depășească ceea ce a făcut Apple cu seria sa de cipuri M. Provocarea Qualcomm este să facă acest lucru pe hardware diferit de la diverse companii — o problemă pe care Apple nu trebuie să o ia în considerare cu modelul său integrat.