11 oct. 2024 | 15:50

Noua lege în imobiliare, după scandalul Nordis. Agenții imobiliari nu mai pot să-ți vândă vise și proiecte, scheme pe o hârtie

ACTUALITATE
Noua lege în imobiliare, după scandalul Nordis. Agenții imobiliari nu mai pot să-ți vândă vise și proiecte, scheme pe o hârtie

Domeniul imobiliar din România este adesea asociat cu lipsa de transparență și practicile înșelătoare, ceea ce poate transforma achiziționarea unei locuințe într-o adevărată loterie. După scandalul Nordis, care a adus în atenția publicului problemele grave din acest sector, o nouă lege vine să schimbe regulile jocului. Aceasta impune reglementări stricte pentru agenții imobiliari, protejând astfel consumatorii de anunțuri false sau proiecte inexistente.

O lege pentru responsabilizarea agenților imobiliari

Noua lege introduce măsuri stricte pentru a responsabiliza agenții imobiliari și a preveni cazurile în care aceștia vând proprietăți care nu există sau oferă informații înșelătoare. Florin Roman, deputat PNL, a subliniat că, în cazul în care un agent imobiliar vinde un apartament cu suprafață mai mare decât cea reală, acesta își va pierde dreptul de a mai practica această meserie. Astfel, agenții imobiliari vor trebui să urmeze cursuri specializate și să obțină un atestat pentru a putea profesa.

Legea prevede, de asemenea, ca aceștia să fie verificați periodic de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, ceea ce asigură un control mai strict asupra activității lor. Această inițiativă vine să protejeze, în primul rând, consumatorii, care se confruntă frecvent cu probleme legate de lipsa de transparență și onestitate în sectorul imobiliar.

Perfecționarea continuă, o cerință obligatorie

Un alt aspect important al noii legi este obligativitatea agenților imobiliari de a-și reînnoi autorizația o dată la trei ani, după ce vor parcurge 75 de ore de cursuri teoretice și practice. Aceste cursuri le vor oferi cunoștințe actualizate și competențele necesare pentru a răspunde nevoilor pieței într-un mod profesionist.

Mai mult, legea impune agenților să încheie o asigurare, pentru a putea acoperi eventualele prejudicii cauzate clienților. Această măsură vine în sprijinul protecției consumatorilor, oferindu-le o garanție că, în cazul unor probleme legate de tranzacții, vor avea o formă de despăgubire.

Pe lângă perfecționarea obligatorie, multe agenții imobiliare oferă și traininguri interne, în care agenții începători învață de la cei cu mai multă experiență. Astfel, aceștia se familiarizează cu tot ce presupune activitatea de agent imobiliar, de la prospectarea pieței, până la tranzacții și redactarea contractelor. Acest tip de pregătire contribuie la creșterea nivelului de profesionalism în cadrul agențiilor.

România, în urma altor țări din UE în ceea ce privește reglementările

Deși noua lege aduce o serie de îmbunătățiri semnificative, România rămâne una dintre puținele țări din Uniunea Europeană în care sectorul imobiliar este foarte slab reglementat. În Franța, de exemplu, pentru a deveni agent imobiliar, este necesară obținerea unei licențe care implică absolvirea unui program de studii în domeniu. În schimb, în România, numărul agenților imobiliari este semnificativ mai mare decât cel al agențiilor înregistrate, ceea ce arată o lipsă de control și organizare în acest sector.

Noua lege vine însă să adreseze aceste probleme și să aducă mai multă ordine într-un domeniu în care, până acum, consumatorii se bazau adesea pe noroc atunci când căutau o locuință. Implementarea unor reguli stricte, formarea profesională continuă și asigurarea unei protecții pentru clienți sunt pași necesari pentru a transforma piața imobiliară din România într-una mai sigură și transparentă.

Te sfătuiesc să urmărești îndeaproape evoluția acestei legi și să te asiguri că agenția cu care colaborezi respectă noile reglementări, astfel încât să eviți orice surprize neplăcute în procesul de achiziționare a unei locuințe, conform Observator News. 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele