05 mart. 2024 | 14:11

Noua „fiță” din Dubai: Cum își răcesc băuturile miliardarii, legătura cu gheața străveche din Groenlanda

ACTUALITATE
Noua

Capriciile bogaților pot costa scump mediul.

Proprietarii barurilor de lux din Dubai ar putea să se bucure de băuturi răcoritoare servite cu cuburi de gheață arctică, provenite din aisberguri vechi din Groenlanda și transportate în emirat pentru a fi utilizate într-o băutură exclusivistă.

O idee bună pentru mediu?

O nouă companie numită Arctic Ice a început să expedieze în Dubai, în acest an, containere cu aproximativ 22 de tone de gheață din Groenlanda, destinată vânzării în baruri și restaurante de lux. Fondată în 2022 de doi groenlandezi, Arctic Ice a creat un model de afaceri interesant, dar și controversat, potrivit CNN.

Arctic Ice explorează fiordurile din apropierea capitalei Groenlandei, Nuuk, în căutarea de aisberguri care s-au desprins natural din ghețar.

„Căutăm cea mai limpede și, implicit, cea mai veche și mai pură gheață”, a explicat Malik V. Rasmussen, unul dintre cofondatorii Arctic Ice.

După identificarea unui aisberg adecvat, acesta este tras pe o navă cu ajutorul unei macarale, apoi tăiat în bucăți mai mici și ambalat în lăzi izolate. Fiecare bucată de gheață este testată în laborator pentru a se asigura că nu conține microorganisme sau bacterii. Ulterior, gheața este transportată din Groenlanda în Dubai, mai întâi la bordul unui vas de marfă aproape gol care se întoarce în Europa, după ce a livrat produse în Groenlanda, și apoi pe un al doilea vas spre Dubai, unde este reambalată și vândută.

Critici aduse companiei

Arctic Ice susține că aduce o abordare nouă în exploatarea unei resurse naturale, creând noi oportunități economice și sensibilizând publicul în privința Arcticii.

Cu toate acestea, există critici care consideră că transportul acestor produse pe mare, cu nave alimentate cu combustibili fosili, reprezintă o risipă, mai ales când Dubaiul poate produce deja propria gheață.

Gheața a fost de multe ori extrasă din surse naturale, cum ar fi ghețarii, dar această practică a încetat odată cu apariția mașinilor care produc gheață în masă pentru industria de ospitalitate și pentru consumatorii casnici. Piața gheții, a cuburilor și a gheții mărunțite a avut o valoare de peste 5 miliarde de dolari în 2022.

Cu toate acestea, afacerea gheții arctice a provocat controverse, cu comentarii critice pe platformele de socializare ale startup-ului. Unii se întreabă despre impactul asupra mediului și despre necesitatea transportului pe distanțe lungi cu nave alimentate cu combustibili fosili.