12 mart. 2024 | 07:45

Noi beneficii pentru angajații români în 2024, confirmate oficial. Tichetele de masă, voucherele de vacanță, asigurarea medicală, doar începutul

ACTUALITATE
Noi beneficii pentru angajații români în 2024, confirmate oficial. Tichetele de masă, voucherele de vacanță, asigurarea medicală, doar începutul

Anul 2024 aduce o serie de schimbări pozitive pentru angajații din România, cu un accent deosebit pe îmbunătățirea pachetelor de beneficii. Cu modificări legislative care vizează atât optimizarea fiscală, cât și introducerea de facilități noi, angajații se pot aștepta la îmbunătățiri semnificative ale pachetelor lor de compensații.

Navigând printre schimbările fiscale

Ruxandra Popescu de la PwC România evidențiază importanța unei abordări atente în ce privește fiscalitatea beneficiilor angajaților. Cu o legislație în continuă schimbare, companiile trebuie să se asigure că beneficiază de facilitățile fiscale disponibile, respectând în același timp toate cerințele legale. Popescu subliniază necesitatea de a răspunde la întrebările fundamentale legate de beneficiile cele mai apreciate de angajați, costurile asociate pentru companii și îndeplinirea condițiilor legale, în special în cazul unui control fiscal.

Două direcții majore sunt identificate în gestionarea fiscalității beneficiilor: asigurarea conformității cu legislația actuală și explorarea de noi soluții și facilități fiscale neutilizate până acum, care pot aduce avantaje atât angajaților, cât și angajatorilor.

Beneficiile în atenția angajaților și angajatorilor

Beneficiile pentru angajați sunt structurate în patru categorii principale, fiecare cu particularitățile sale în ceea ce privește tratamentul fiscal:

  1. Beneficiile cu limită fiscală preferențială, care intră în plafonul de 33% din salariul de bază lunar. Acestea includ abonamentele medicale sau contribuțiile la fondurile private de pensii, care beneficiază de condiții fiscale avantajoase până la anumite limite.
  2. Beneficiile reglementate prin legi speciale, cum ar fi tichetele de masă, tichetele de vacanță sau tichetele culturale, a căror valoare este periodic actualizată.
  3. Facilitățile fiscale cu tratament preferențial, care includ planurile de acțiuni de tip stock options (SOP), cadourile în bani și în natură pentru ocazii speciale, sau alte forme de sprijin financiar prevăzute în regulamentele interne sau contractele de muncă.
  4. Scutirea de impozit pe venit pentru angajații implicați în cercetare-dezvoltare, care beneficiază de deduceri suplimentare și scutirea totală de impozitul pe venit pentru veniturile din această activitate.

Această diversificare a beneficiilor oferă o flexibilitate sporită în alegerea pachetului de compensații, permițând angajatorilor să răspundă mai bine nevoilor angajaților lor și să atragă sau să rețină talentele într-un mediu de afaceri din ce în ce mai competitiv.

Anul 2024 marchează astfel un pas important în direcția îmbunătățirii condițiilor de muncă și a calității vieții angajaților români, prin introducerea și optimizarea unor beneficii cheie, care depășesc cadrul tradițional al salariului net. În acest nou context, este esențial ca atât angajații, cât și angajatorii să fie bine informați despre opțiunile disponibile și să le valorifice în mod eficient.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele