16 iun. 2024 | 09:21

Necropolă romană a copiilor descoperită sub piața centrală a unui oraș

ACTUALITATE
Necropolă romană a copiilor descoperită sub piața centrală a unui oraș
Sarcofagul Triumful lui Bacchus - Muzeul Galo-Roman din Fourvière (Foto: Wikipedia))

Arheologii au descoperit o necropolă romană uriașă, conținând peste 250 de morminte ale copiilor și bebelușilor născuți morți. Acest sit antic a fost dezvăluit în Place du Maréchal Leclerc, o piață din centrul istoric al orașului Auxerre, Franța, în timpul săpăturilor efectuate de Institutul Național de Cercetare Arheologică Preventivă din Franța (INRAP).

Descoperirea și importanța sa

Necropola, datată între secolele I și III d.Hr., este una dintre cele mai mari necropole „galo-romane” dedicate exclusiv copiilor și bebelușilor născuți morți descoperite până în prezent în Franța. Teritoriul care este acum Franța a făcut parte odată din Galia, o regiune a Europei de Vest locuită de un popor celtic cunoscut sub numele de gali. Această regiune a intrat sub control roman în ultima parte a primului mileniu î.Hr.

Necropola recent descoperită în Auxerre este într-o stare foarte bună de conservare și oferă arheologilor o oportunitate „extrem de rară” de a studia o populație „unică” de copii mici, potrivit INRAP. „Ne permite să observăm toate practicile funerare asociate cu acest grup foarte special de indivizi: modul în care sunt înmormântați și alte gesturi efectuate de familia defunctului,” au declarat managerul săpăturii Loïc Gaëtan și arheologul Carole Fossurier pentru Newsweek.

Vedere generală a sitului de excavare de la Place du Maréchal Leclerc din Auxerre, Franța. Săpăturile au dezvăluit o necropolă cu peste 250 de morminte de bebeluși.

Imagine de ansamblu a sitului arheologic de la Place du Maréchal Leclerc din Auxerre, Franța. Săpăturile au dezvăluit o necropolă cu peste 250 de morminte de bebeluși. (Foto: Christophe Fouquin/INRAP)

Practici funerare și structura mormintelor

Majoritatea rămășițelor sunt îngropate în poziția fetală, deși unele au fost așezate pe spate. Printre containerele în care sunt îngropate rămășițele se numără sicrie din lemn și vase ceramice, în timp ce altele sunt înfășurate în textile. În unele cazuri, rămășițele sunt pur și simplu acoperite cu fragmente de amfore — un tip de container de ceramică folosit în antichitate — pentru a le proteja.

Săpăturile la sit au început în februarie 2024, înainte de lucrările planificate de peisagistică în piață. De atunci, cercetătorii au excavat peste 250 de morminte, făcând ca situl să fie un exemplu deosebit de important al acestui tip de necropolă, conform arheologilor. „Câteva necropole pentru copii foarte mici au fost deja excavate în Franța, dar aceste situri arheologice rareori ajung la această scară,” au spus Gaëtan și Fossurier.

Rămășițele identificate la situl din Auxerre reprezintă aproape exclusiv copii sub un an — un grup a cărui rată de mortalitate era ridicată în antichitate. Un studiu precis al decedaților urmează să fie realizat, dar rămășițele par să includă indivizi care aveau doar câteva luni când au murit, precum și bebeluși născuți morți și cei care au pierit din cauza avorturilor spontane.

Contextul istoric și particularitățile sitului

Un aspect neobișnuit al sitului este că mormintele sunt adesea suprapuse pe patru sau cinci nivele diferite — o caracteristică care nu a mai fost observată până acum în Franța, potrivit cercetătorilor. O altă trăsătură particulară este faptul că unele dintre morminte par să fi distrus altele atunci când au fost instalate, ceea ce este anormal conform obiceiurilor romane. Acest lucru ar putea fi rezultatul unei lipse de spațiu, dar ar putea fi explicat și prin faptul că unii dintre bebeluși nu erau vii la naștere și, astfel, ar putea să nu fi fost percepuți ca indivizi de sine stătători.

Foarte puține obiecte au fost găsite în mormintele din necropolă. Dar artefactele pe care cercetătorii le-au găsit sunt adesea mici și probabil au fost plasate alături de rămășițe cu intenția de a oferi protecție în viața de apoi. Aceste obiecte includ o perlă, o monedă și un fus. Un pahar ceramic miniatural a fost găsit lângă capul unui copil.

În straturile arheologice mai vechi, a fost excavat și un singur mormânt de adult, deși prezența sa nu a fost încă explicată de experți. În Galia antică, necropolele includeau adesea zone unde copiii mici erau grupați împreună, la periferia așezărilor mai mari. În prezent, putem excava doar o parte a sitului, dar pare probabil că ne aflăm într-o astfel de zonă, situată la marginea unei necropole mai mari,” au spus Gaëtan și Fossurier.

Necropola era situată la marginea orașului roman Autessioduro — numele vechi al orașului Auxerre. În conformitate cu legea romană, aceasta era amplasată în afara așezării antice. Descoperirea acestui sit oferă o privire rară asupra practicilor funerare și asupra modului în care romanii din Galia tratau decedații cei mai tineri, subliniind, totodată, complexitatea și diversitatea tradițiilor funerare romane.