02 mai 2024 | 00:02

NASA dezvăluie imagini impresionante în detaliu ale Nebuloasei Cap de Cal

ACTUALITATE
NASA dezvăluie imagini impresionante în detaliu ale Nebuloasei Cap de Cal

Telescopul Spațial James Webb al NASA a surprins cele mai clare imagini în infraroșu până în prezent ale unei porțiuni din Nebuloasa Cap de Cal, unul dintre cele mai distincte obiecte din cerul nostru. Aceste observații arată vârful „coamei calului” sau marginea acestei nebuloase emblematice sub o lumină complet nouă, capturând complexitatea regiunii cu o rezoluție spațială fără precedent.

Detalii uimitoare descoperite de Webb

Imaginea capturată de NIRCam (Camera în infraroșu apropiat) a Telescopului Webb se concentrează pe o porțiune din „coama” nebuloasei, care măsoară aproximativ 0.8 ani-lumină în lățime. Norii eterei care apar în albastru în partea de jos a imaginii sunt dominați de hidrogen molecular rece. Fâșiile colorate în roșu, care se extind deasupra nebuloasei principale, reprezintă în mare parte hidrogen atomic. În această zonă, cunoscută sub numele de regiune de fotodisociere, lumina ultravioletă de la stelele tinere, masive, creează o zonă majoritar neutră și caldă între gazul complet ionizat de deasupra și nebuloasa mai rece de dedesubt. Ca multe alte imagini realizate de Webb, fundalul este presărat cu galaxii îndepărtate.

Nebuloasa Cap de Cal - Nasa observatii 1

Observații în infraroșu mediu

O altă imagine a Nebuloasei Cap de Cal, realizată cu instrumentul MIRI (Instrumentul în infraroșu mediu) al lui Webb, captează strălucirea substanțelor precum silicatele prăfuite și moleculele asemănătoare funinginii numite hidrocarburi aromatice policiclice. În această imagine, albastrul reprezintă lumina la lungimi de undă de 5.6, 7.7 și 10 microni; verdele este la 11, 12 și 15 microni; iar roșul la 18, 21 și 25 microni.

Nebuloasa Cap de Cal - Nasa observatii 2

Importanța studiului Nebuloasei Cap de Cal

Datorită proximității sale și geometriei aproape de margine, Nebuloasa Cap de Cal este o țintă ideală pentru astronomi pentru a studia structurile fizice ale regiunilor de fotodisociere (PDR) și evoluția moleculară a gazelor și prafului din aceste medii, precum și regiunile de tranziție dintre ele. Este considerată una dintre cele mai bune regiuni din cer pentru a studia interacțiunile dintre radiații și materia interstelară.

Viziuni multiple ale Nebuloasei Cap de Cal

O imagine recentă arată trei perspective ale Nebuloasei Cap de Cal. Prima, realizată în lumina vizibilă de telescopul Euclid al ESA, cu contribuții de la NASA. A doua, în lumina infraroșie apropiată de Telescopul Spațial Hubble. A treia, o perspectivă nouă de la NIRCam a lui Webb.

Nebuloasa Cap de Cal - Nasa observatii 3

Această imagine prezintă trei perspective ale unuia dintre cele mai distincte obiecte de pe cer, Nebuloasa Cap de Cal. Prima imagine (stânga), lansată în noiembrie 2023, arată nebuloasa în lumina vizibilă, capturată de telescopul Euclid al ESA, cu contribuții de la NASA. A doua imagine (mijloc) dezvăluie nebuloasa în lumina infraroșie apropiată, văzută de Telescopul Spațial Hubble al NASA, folosită pentru aniversarea a 23 de ani a telescopului în 2013. Aceasta relevă o structură frumoasă și delicată, de obicei ascunsă de praf. A treia imagine (dreapta) oferă o nouă vedere a Nebuloasei Cap de Cal, capturată de instrumentul NIRCam (Camera în Infraroșu Apropiat) al Telescopului Spațial James Webb al NASA.

Telescopul James Webb continuă să descifreze misterele sistemului nostru solar, să exploreze lumi îndepărtate din jurul altor stele și să sondeze structurile misterioase și originile universului nostru și locul nostru în el. Webb este un program internațional condus de NASA împreună cu partenerii săi, ESA (Agenția Spațială Europeană) și Agenția Spațială Canadiană.