25 nov. 2024 | 22:12

NASA descoperă o bază militară americană în Groenlanda: „Orașul secret de sub gheață”

ACTUALITATE
NASA descoperă o bază militară americană în Groenlanda: „Orașul secret de sub gheață”
Imaginea arată priveliștea de la fereastra avionului (sus), o imagine UAVSAR (Radar cu Apertură Sintetică pentru Vehicule Aeriene Fără Pilot) a stratului de gheață (jos) și o vedere mărită a rămășițelor bazei Camp Century. Aceasta datează din perioada Războiului Rece. Alte imagini furnizate de NASA Earth Observatory au fost realizate de Michala Garrison și Jesse Allen, utilizând date UAVSAR și fotografii oferite de Chad Greene, NASA/JPL-Caltech.

Într-un colț înghețat al Groenlandei, sub o grosime de aproximativ 30 de metri de gheață, se află rămășițele unei baze militare americane din perioada Războiului Rece. Cunoscută drept Camp Century sau „Orașul secret de sub gheață”, această bază a fost dezvăluită recent de NASA prin intermediul unor imagini radar de înaltă precizie, scrie Newsweek.

Descoperirea a avut loc în aprilie 2024, când Chad Greene, cercetător cryosferic al NASA, survola regiunea arctică aflată la aproximativ 240 de kilometri est de baza spațială Pituffik din nordul Groenlandei. În timp ce se afla la bordul unui avion Gulfstream III, radarul sofisticat al aeronavei a detectat structuri adânc îngropate în stratul de gheață. „Căutam baza ghețarului, iar brusc a apărut Camp Century”, a declarat Alex Gardner, cercetător la Jet Propulsion Laboratory al NASA.

O bază cu un trecut secret

Camp Century a fost construită în 1959 de către armata americană, fiind compusă dintr-o rețea de 21 de tuneluri subterane, cu o lungime totală de aproape trei kilometri. Oficial, baza era un centru de cercetare administrat de U.S. Army Corps of Engineers, dar în realitate, ea masca un proiect militar ambițios numit „Project Iceworm”.

Scopul proiectului Iceworm era crearea unei rețele de tuneluri sub calota glaciară, destinate stocării de rachete nucleare capabile să lovească Uniunea Sovietică. Din cauza instabilității gheții, proiectul a fost abandonat, iar Camp Century a fost dezafectată în 1967. Cu toate acestea, baza a rămas o emblemă a ambițiilor militare și științifice ale acelei epoci, fiind una dintre primele locații care a utilizat un reactor nuclear portabil pentru energie și încălzire.

Radar oras sub gheata

Hartă 2D tradițională realizată cu radar de penetrare a gheții, care evidențiază baza. Structurile solide ale Camp Century apar sub forma unor semnale discrete. Imagini furnizate de NASA Earth Observatory, create de Michala Garrison și Jesse Allen, pe baza datelor radar UHF IceBridge pentru penetrarea gheții, oferite de Joseph MacGregor, NASA/GSFC.

Consecințe ale schimbărilor climatice

Imaginile capturate de NASA folosind radarul UAVSAR (Uninhabited Aerial Vehicle Synthetic Aperture Radar) au dezvăluit structuri detaliate ale bazei care nu au fost vizibile în hărțile radar anterioare. Acestea arată o coerență surprinzătoare cu dispunerea inițială a tunelurilor și a clădirilor din „orașul sub gheață”.

Totuși, descoperirea ridică și îngrijorări majore. Cercetătorii avertizează că, pe măsură ce calota glaciară a Groenlandei continuă să se topească din cauza încălzirii globale, există riscul ca materialele periculoase abandonate, inclusiv deșeurile nucleare și combustibilul diesel, să fie eliberate în mediu. „Fără o cunoaștere detaliată a grosimii gheții, este imposibil să estimăm cum vor reacționa calotele glaciare la încălzirea accelerată a oceanelor și atmosferei”, a explicat Gardner.

Impactul tehnologiei NASA

Această descoperire subliniază capacitatea tehnologiei moderne de a dezvălui secrete ascunse adânc sub suprafața gheții. „Nu intenționam să vedem baza, dar radarul a dezvăluit detalii pe care nu le-am observat niciodată până acum”, a spus Greene. Pe lângă calibrarea și testarea echipamentelor radar, misiunea NASA oferă o perspectivă valoroasă asupra efectelor schimbărilor climatice și a rolului pe care îl joacă structurile ascunse în peisajele polare.

Camp Century, „Orașul secret de sub gheață”, continuă să fascineze atât prin istoria sa, cât și prin provocările pe care le ridică pentru viitorul Arcticii. Această descoperire reînnoiește interesul pentru locurile abandonate ale Războiului Rece și impactul lor asupra mediului înconjurător, într-un context climatic din ce în ce mai fragil.