04 sept. 2024 | 11:00

NASA a descoperit cauza sunetelor ciudate emise de nava spațială Starliner

ACTUALITATE
NASA a descoperit cauza sunetelor ciudate emise de nava spațială Starliner
Nava Starliner, NASA

Recent, unul dintre astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS) a raportat o anomalie sonoră venind de la nava spațială Starliner. După o investigație amănunțită, NASA a reușit să identifice cauza sunetelor ciudate și a oferit asigurări că fenomenul nu reprezintă un pericol pentru echipaj sau pentru operațiunile de pe stație.

Sunetele ciudate de pe ISS, o surpriză pentru astronautul Butch Wilmore

Astronautul NASA Butch Wilmore, aflat pe ISS împreună cu colegul său Sunita Williams, a fost cel care a sesizat pentru prima dată zgomotul neobișnuit. Aceștia au ajuns la bordul stației în data de 5 iunie 2024, folosind capsula Starliner, dezvoltată de Boeing. În urmă cu câteva zile, Wilmore a observat un sunet intermitent provenind de la difuzorul capsulei și a raportat imediat situația către centrul de control de la Centrul Spațial Johnson din Houston, Texas.

„Am o întrebare despre Starliner. Vine un sunet ciudat… nu știu ce anume îl face”, a transmis Wilmore prin radio, în timp ce își apropia microfonul de difuzorul din capsulă.

Centrul de control a confirmat că a recepționat sunetul, descriindu-l ca pe o pulsație asemănătoare unui sonar. Această întâmplare a generat îngrijorare, dar și curiozitate cu privire la sursa zgomotului.

Cauza identificată și implicațiile pentru misiunea Starliner

După câteva zile de investigații, cercetătorii de la NASA au elucidat misterul. Într-un comunicat oficial, aceștia au explicat că sunetele ciudate s-au oprit și că au fost rezultatul unui fenomen normal la bordul stației spațiale. Potrivit NASA, sunetul intermitent a apărut din cauza feedback-ului audio între sistemele de comunicații ale stației și cele ale capsulei Starliner.

„Sistemul audio al stației spațiale este extrem de complex, permițând interconectarea a multiple nave spațiale și module. Din această cauză, este normal să apară zgomote și feedback. Echipajul este rugat să contacteze centrul de control atunci când aude sunete din sistemul de comunicații. Feedback-ul observat de Wilmore nu are niciun impact tehnic asupra echipajului, Starliner sau asupra operațiunilor de pe stație”, a transmis NASA.

Deși zgomotul nu reprezintă un pericol iminent, acesta a atras atenția asupra vulnerabilităților potențiale ale sistemelor complexe folosite în misiunile spațiale. În ciuda dificultăților întâmpinate, NASA a anunțat că nava Starliner va efectua o andocare autonomă pe 6 septembrie 2024 și că urmează să revină pe Pământ ulterior.

Wilmore și Williams ar fi trebuit să finalizeze misiunea pe ISS în doar 8 zile, însă planurile au fost afectate de diverse probleme tehnice ale navei Starliner, inclusiv scurgeri de heliu și propulsoare defecte. Într-un context în care siguranța astronauților este prioritară, NASA a decis că cei doi vor fi transportați înapoi pe Terra abia în februarie 2025, folosind o capsulă SpaceX. Această decizie reflectă precauția agenției spațiale în fața unor eventuale riscuri asociate cu Starliner.

Cât despre capsula de la Boeing, există încă scepticism în rândul unor experți și oficiali NASA cu privire la capacitatea acesteia de a reveni autonom pe Pământ. Într-o industrie în care fiecare detaliu contează, rămâne de văzut dacă Starliner va reuși să depășească aceste provocări și să încheie misiunea cu succes.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele