02 oct. 2024 | 07:40

Mugur Isărescu, despre criptomonede: „Nu vedem activele cripto ca fiind bani”

ACTUALITATE
Mugur Isărescu, despre criptomonede: „Nu vedem activele cripto ca fiind bani”

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a lansat un nou avertisment în legătură cu riscurile pe care le implică criptomonedele, subliniind faptul că acestea nu sunt bani și că există diferențe majore între criptoactive și monedele digitale ale băncilor centrale. Aceste declarații au fost făcute în cadrul conferinței „Provocări ale băncilor centrale moderne”, desfășurată la sediul Băncii Centrale, unde invitat special a fost Amir Yaron, Guvernatorul Băncii Israelului.

În discursul său, Isărescu a subliniat volatilitatea extremă a criptomonedelor, comparându-le cu produsele de investiții speculative și subliniind faptul că, spre deosebire de banii tradiționali, acestea nu sunt lichide, sigure și accesibile. „Nu vedem activele cripto ca fiind bani. Nici măcar în sensul cel mai larg posibil al definiției banilor. Aceste criptoactive sunt extrem de volatile; sunt produse de investiții extrem de volatile, spre deosebire de bani, care sunt active lichide, sigure și accesibile”, a afirmat Guvernatorul BNR.

Diferențele dintre criptomonede și monedele digitale ale băncilor centrale

Isărescu a clarificat că între criptomonede și monedele digitale ale băncilor centrale, precum e-krona din Suedia, există diferențe fundamentale. El a povestit despre proiectul e-krona inițiat de Banca Centrală a Suediei și a subliniat că aceasta nu este o criptomonedă similară cu Bitcoin, ci un instrument reglementat și garantat de stat.

„L-am ascultat pe guvernatorul Băncii Suediei, Stefan Ingves, care a inițiat e-krona. Un fel de leu electronic. Primul lucru pe care l-a subliniat a fost următorul: Nu înlocuim krona în esența ei. Rămâne monopol al statului, adică al băncii centrale, garantat de către stat și reglementat de către stat”, a explicat Isărescu.

De asemenea, el a respins ferm ideea că Bitcoin ar putea fi comparat cu e-krona sau alte proiecte similare ale băncilor centrale.

„Bitcoin nu e reglementat de către nimeni, este o reacție, cum spune Daniel Dăianu, chiar de neîncredere față de băncile centrale. Nu este reglementat, nu are garanțiile statului. Nu este o criptomonedă. Este un criptoactiv speculativ”, a adăugat guvernatorul BNR, reiterând poziția sa clară împotriva adoptării criptomonedelor nesecurizate.

Provocările economice și combaterea inflației

În discursul său, Isărescu a abordat și problemele macroeconomice actuale, cu un accent deosebit pe inflație. Guvernatorul a subliniat că BNR continuă să adopte o abordare „holistică și prudentă” în gestionarea inflației, punând accent pe interacțiunea dintre politicile monetare și cele fiscale.

„Când se confruntă cu inflația, publicul se așteaptă la salarii mai mari, iar băncile centrale caută de a gestiona așteptările inflaționiste pentru a evita declanșarea unei spirale salarii-preț în economie”, a explicat Isărescu.

Deși au fost făcute progrese în materie de dezinflație, Guvernatorul BNR consideră că este necesară în continuare o evaluare atentă a condițiilor macroeconomice pentru a asigura stabilitatea pe termen lung.

Isărescu a încheiat subliniind importanța menținerii independenței politicii monetare, mai ales în contextul sensibilităților crescute dintre politicile monetare și fiscale, care trebuie tratate cu prudență pentru a asigura stabilitatea economică și financiară a țării.