15 iul. 2024 | 06:00

Mica și marea recalculare a pensiilor din România, subiect de avertisment de la Guvern. Ce trebuie să știe pensionarii despre schimbările de la 1 septembrie

ACTUALITATE
Mica și marea recalculare a pensiilor din România, subiect de avertisment de la Guvern. Ce trebuie să știe pensionarii despre schimbările de la 1 septembrie

Începând cu 1 septembrie 2024, pensionarii din România vor beneficia de o recalculare a pensiilor, conform unui anunț făcut de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. Această recalculare, denumită „mica recalculare”, va ține cont de sporurile și veniturile nepermanente pe care pensionarii le-au avut pe parcursul activității lor. Anterior, aceste venituri nu erau incluse în calculul pensiei, ceea ce a dus la multiple nemulțumiri și procese în instanță.

Detalii despre recalcularea pensiilor

Simona Bucura Oprescu a explicat că această recalculare va include toate veniturile brute și sporurile nepermanente pe care pensionarii le-au avut în perioada activă. Până acum, aceste sporuri nu erau luate în considerare în calculul pensiei, ceea ce a generat numeroase procese și o mare frustrare în rândul pensionarilor. Interpretarea neunitară a legii de către instanțe a condus la situații în care, în unele județe, pensionarii au câștigat procesele pentru sporurile nepermanente, în timp ce în altele le-au pierdut.

Noua recalculare va include sporurile nepermanente obținute atât înainte, cât și după 2001. Pentru perioada de după 2001, pensionarii nu vor mai fi nevoiți să aducă documente pentru a dovedi aceste sporuri, deoarece acestea vor fi valorificate pe baza declarației 112 depuse de angajatori la ANAF. Ministrul a subliniat că toate aceste date sunt deja disponibile în bazele de date ale Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), astfel încât procesul va fi mai simplu pentru pensionari.

Mica și marea recalculare

Pe lângă mica recalculare, ministrul Muncii a menționat și o mare recalculare, care vizează recalcularea tuturor pensiilor după o nouă formulă. După finalizarea marii recalculări, mica recalculare va include și sporurile nepermanente. Astfel, pensionarii vor avea parte de o reevaluare completă a pensiilor lor, ceea ce ar trebui să aducă mai multă echitate și transparență în sistem, conform Realitatea.

Pentru a beneficia de mica recalculare, pensionarii trebuie să depună adeverințele prin care să dovedească aceste venituri până la data de 1 septembrie. Aceasta este o noutate adusă de Legea 360, care prevede un termen de șase luni pentru depunerea documentelor necesare. Daniel Baciu, șeful CNPP, a explicat că este esențial ca aceste sporuri pentru care s-a achitat contribuția de asigurări sociale să fie luate în calcul, respectând principiul contributivității.

Procesul de depunere a documentelor

Pensionarii trebuie să fie atenți la termenul de șase luni pentru a depune adeverințele cu sporurile. Acestea includ acordul global, al 13-lea salariu, prime, premii și alte sporuri la care s-a contribuit. Este important ca angajatorul să fi achitat contribuția de asigurări sociale pentru aceste venituri, altfel ele nu vor fi luate în considerare la recalculare.

Baciu a subliniat că doar pensionarii care au lucrat cu aceste sporuri vor beneficia de a doua recalculare. Este o măsură importantă care vine să corecteze inechitățile din trecut și să asigure că toate contribuțiile sunt reflectate corect în calculul pensiei.

Noua recalculare a pensiilor, care va începe la 1 septembrie 2024, aduce schimbări semnificative pentru pensionari. Prin includerea sporurilor și veniturilor nepermanente, recalcularea promite să aducă mai multă echitate și să reducă numărul de procese în instanță. Pensionarii trebuie să fie proactivi și să depună documentele necesare în termenul stabilit pentru a beneficia de aceste ajustări. Această măsură este un pas important în modernizarea și transparentizarea sistemului de pensii din România

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele